Meseria pe cale de dispariție în Veneția: „Am dublat salariile, dar tot nu găsesc angajați. Pandemia i-a făcut pe mulți să-și schimbe profesiile”

Publicat: 05 04. 2023, 21:26
Actualizat: 06 04. 2023, 08:10

Printre meseriile care se pierd odată cu trecerea anilor se numără și cea de brutar, dar mai ales în Veneția, acolo unde, fiind considerată o muncă grea, nimeni nu mai intenționează să se angajeze în acest domeniu.

Este un strigăt de alarmă lansat de proprietarii brutăriei Forno Colussi, care are o istorie de peste 180 de ani.

Fără forţa de muncă necesară, sunt obligați să se descurce fără ajutor suplimentar deoarece nu găsesc oameni dispuși să practice această meserie acolo.

Paolo Stefani, președintele asociației brutarilor din Veneția și proprietarul brutăriei, a declarat că situația este dificilă pentru întreaga breaslă, dar că problema este și mai mare în Veneția, deoarece nu există brutari de meserie în oraș.

Dedicat de o jumătate de secol unei profesii începute de bunicul soției sale, s-a văzut nevoit să facă față unei probleme la care nu se aştepta neapărat: forța de muncă, potrivit Il Gazzettino.

Forno Colussi, ultima brutărie din Piața San Marco

Stefani a adăugat că brutarii locuiesc pe ”continent’”, ceea ce face ca transportul în Veneția să devină o problemă majoră.

„Sau mai degrabă, dacă există, trebuie să o cauți pe continent. Și aici apar problemele”, a spus președintele asociației brutarilor din Veneția.

„Din lipsa transportului în comun, ar dura cel puțin o oră și jumătate pentru a ajunge. Când pe continent, cu vehiculul propriu, ajungi la locul de muncă în câteva minute”, a spus acesta.

Fornul Colussi este ultima brutărie din Piața San Marco.

În timp, populația orașului a scăzut, iar consumul de pâine s-a dus pe aceeaşi pantă.

În plus, există o concurență puternică din partea produselor găsite în marile magazine, care sunt vândute la prețuri mai mici decât pâinea artizanală.

Însă, pâinea de supermarket este un produs industrial care nu are nimic în comun cu pâinea artizanală, care necesită un ciclu de producție de minim 12 ore.

Pentru a atrage un brutar, s-a gândit chiar că o soluția ideală ar putea fi oferirea unui salariu mai mare, dar nu este întotdeauna ușor să-şi permită acest lucru.

„Am dublat salariile, dar tot nu găsesc!”, a mărturisit acesta.

De asemenea, şi pandemia a agravat situația.

„I-a făcut pe mulți oameni să-și schimbe profesiile. Nu am concediat pe nimeni”, a mai spus el.