Cum alegem o pâine sănătoasă. Care sunt informațiile necesare, atunci când vrei să cumperi un produs de panificație

Cum alegem o pâine sănătoasă. Care sunt informațiile necesare, atunci când vrei să cumperi un produs de panificație
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 01/02/2023, 20:10
Actualizat: 01/02/2023, 20:11

Nutriționiștii ne spun mereu că ar trebui să evităm, pe cât posibil, pâinea sau măcar să încercăm să o consumăm în cantități cât mai mici. Însă, acest produs poate aduce un aport nutritiv valoros în dieta ta zilnică, dacă alegi un produs natural și sănătos. Chiar dacă rafturile cu produse de panificație din magazine te îmbie, este indicat să consulți cu atenție etichetele.

Care sunt informațiile necesare, atunci când vrei să cumperi pâine:

Descoperă zahărul ascuns și evită-l!

Zahărul nu lipsește din multe sortimente de pâine, unde este adăugat ca agent de conservare sau pentru un gust mai bun, dar adictiv. De asemenea, unele sortimente de pâine pot conține alți îndulcitori precum glucoză sau sirop de porumb.

Pâine cu cât mai puține ingrediente

Când vorbim de pâine ambalată, atunci este obligatoriu să citești cu atenție eticheta și să cauți un produs care are cât mai puține ingrediente, fără conservanți, afânători, uleiuri hidrogenate, coloranți sau potențiatori de gust. Sau, acolo, unde este posibil, întreabă brutarul ce ingrediente conține pâinea. Nu uita… o pâine „curată“ are doar patru ingrediente: apă, făină, sare și drojdie sau maia!

Evită pâinea albă

Potrivit nutriționiștilor, cea mai sănătoasă pâine este cea făcută 100% din cereale integrale, fiind bogată în fibre şi elemente nutritive intacte, adică opusul a ceea ce ai obține dacă mănânci o pâine albă sau un alt tip de carbohidrați rafinați. Fibrele ajută la încetinirea absorbției zahărului, favorizează dezvoltarea bacteriilor intestinale și te ajută să ajungi mai repede la senzaţia de saţietate. Cu toate acestea, multe sortimente de pâine au menționat pe ambalaj „cereale integrale“, însă trebuie să verifici și procentul, deoarece multe dintre ele nu conțin nici în proporție de 50% acest ingredient.

„100% natural“ versus „100% organic“. Cele două nu sunt sinonime

În general, un produs natural nu înseamnă că este ecologic, deoarece producătorii au voie să folosească îngrășăminte, fertilizatori, pesticide și erbicide. Nu este obligatoriu și poate nu toți producătorii o vor face, dar – din rațiuni economice – peste 90% din producători folosesc substanțe chimice, scrie Adevărul. Astfel, eticheta „100% natural“ nu are reguli atât de stricte și poate fi, de fapt, o „capcană” a producătorilor, potrivit sursei citate. Produsele organice/ecologice certificate sunt realizate din cereale care nu conțin îngrășăminte, pesticide și erbicide.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase