Ministerul Finanțelor intenționează să modifice legea RCA. Acest lucru ar putea duce la o scumpire substanțială a polițelor

Publicat: 18 08. 2020, 23:02
Actualizat: 18 08. 2020, 23:50
Se anunţă schimbări majore pentru şoferi, în ceea ce privește RCA (FOTO ilustrativ: Shutterstock)

Ministerul Finanțelor Publice își propune modificarea legislației referitoare la RCA, în urma unor recomandări primite din partea oficialilor de la Bruxelles.

Dar, în urma unei asemenea decizii, polițele RCA ar putea să se scumpească, dat fiind faptul că statul ar urma să le permită asiguratorilor să decidă în privința anumitor cheltuieli incluse în tarifele pentru aceste polițe, informează Adevărul.

Astfel, Ministerul de Finanțe dorește abrogarea prevederilor care limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței RCA pe care asiguratorii le pot include în tarifele de primă.

În momentul de față, legislația prevede că aceste cheltuieli, care sunt incluse în tariful de primă, nu pot să depășească în total 25% din tariful final.

De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice arată că în calculul tarifului de primă, asiguratorii vor putea include criterii de risci, indici de încărcare, coeficienți de corecție sau alte instrumente prin care să ajusteze tarifele.

Prevederile actualei legi fac referire doar la coeficienți de majorare și de corecție.

Ministerul Finanțelor mai propune, de asemenea, și eliminarea obligației Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a reglementa modul de calcul al tarifelor, astfel că acest calcul va avea în vedere doar respectarea principiilor general acceptate.

De asemenea, MFP vrea și abrogarea prevederilor potrivit cărora „asiguratul are obligaţia de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte RCA cu alţi asigurători şi poate opta pentru menţinerea în vigoare a unei singure poliţe”.

Totodată, Ministerul propune și modificări în ceea ce privește „asiguratul cu risc ridicat”.

Comisia Europeană critică actuala legislație privind polițele RCA

Comisia Europeană a anunțat recent că actuala legislație privind polițele RCA îngrădește libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate și ofertate de către Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) și nu de către asiguratorul RCA.

Astfel, propunerea MFP își dorește eliminarea obligației BAAR de ofertare în cazul asiguraților cu risc ridicat. De asemenea, este vizată și instituirea obligațiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor proprii.

Proiectul de modificare a legii RCA a fost propus de către Ministerul Finanțelor ca urmare a avizului emis de Comisia Europeană în data de 25 iulie.