Ministerul Muncii, precizări despre pensionarea anticipată și despre stagiul de cotizare: „Pentru corecta informare a publicului…”

Publicat: 25 05. 2021, 10:12
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) vine cu precizări după ce în spațiul public s-a vehiculat o serie de informații privind intenția Guvernului de a crește stagiul minim de cotizare ori de a elimina pensionarea anticipată.

La nivelul Ministerului Muncii a fost demarată o amplă reformă a sistemului de pensii, primul pas în realizarea acesteia fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării, potrivit informațiilor transmise de MMPS pe pagina oficială de Facebook.

„Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru”, arată sursa citată.

„Afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă”

De asemenea, Ministerul Muncii face și precizări referitoare la stagiul minim de cotizare după ce în spațiul public a apărut informația potrivit căreia „Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”.

  • „Atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia.
  • Reamintim că stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare.
  • Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.
  • Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă

MINISTERUL MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE

Totodată, MMPS face precizări și despre noul sistem de calcul „care ar elimina indicele de corecție” – „se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoare formulă de calcul a pensiilor”.

În ceea ce privește eliminarea pensionării anticipate, „MMPS nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție”.