Ministerul Sănătății: Vaccinurile anti-COVID-19 disponibile în România permit donarea de sânge imediat după vaccinare

Publicat: 16 01. 2021, 20:59
Actualizat: 06 04. 2021, 15:10
Ministerul Sănătății: Vaccinurile anti-COVID-19 disponibile în România permit donarea de sânge imediat după vaccinare / Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății, dozele de vaccin împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare.

Donarea de sânge se poate face imediat după vaccinare

Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără a mai fi nevoie de o perioadă de așteptare. Vaccinurile de care dispune România sunt bazate pe tehnologia ARN-ului mesager.

„Molecula de ARN mesager nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din organism odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun. Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori”, transmite sursa citată.

Programarea pentru donarea de sânge se poate face de la distanță, telefonic, prin e-mail sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium.

Bolnavii cronici care s-au tratat la privat nu se pot înscrie pentru vaccinarea împotriva COVID

Mai mulți medici de familie au declarat că nu pot înregistra bolnavi cronici pentru vaccinarea anti-COVID-19, deși aceștia sunt la evidența medicilor cu astfel de afecțiuni.

CNAS a explicat pentru Libertatea.ro, citată de Adevărul.ro, că asta se întâmplă pentru că, în sistem, „în acest moment nu se văd decât cazurile care s-au tratat cu decontări de la Casă, la spitalele publice”.

Potrivit CNAS, bolnavii cronici care nu sunt în „evidența Casei”, adică cei care nu și-au decontat prescripțiile medicale sau analizele la stat sau la privat prin Casă și au optat să și le plătească singuri din buzunar, acum nu figurează în sistem!