Ministrul Cazanciuc: Propunerea ca CSM, ICCJ, MP să aibă inițiativă legislativă, corectă, dar trebuie dezbătută

Publicat: 06 01. 2015, 17:02

„Este nevoie în primul rând de o dezbatere. De principiu, soluția este corectă, numai că trebuie să vedem cum facem practic acest proces, pentru că ceea ce se reproșează de foarte multe ori sistemului în ansamblu este tocmai o anumită incoerență la nivel normativ. Dorința noastră trebuie foarte bine pusă în practică. Altfel, s-ar putea să avem lucruri făcute în paralel și să împiedice aplicarea și înțelegea corectă a unui act normativ”, a spus Cazanciuc, după ședința de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

Cazanciuc a adăugat că trebuie analizat „ce nu merge bine în sistemul actual” și ce poate fi îmbunătățit.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la ședința plenului CSM, că procurorul general al României ar trebui să fie membru al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, iar Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General să aibă drept de inițiativă legislativă, pentru că reprezintă instituții de aplicare a legii și guvernare a Constituției.

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a spus că nu este nevoie de modificarea Constituției pentru ca șeful Ministerului Public să fie membru CSAT, ci de schimbarea Legii 415/2002, dar este necesară modificarea legii fundamentale pentru ca Parchetul General să aibă drept de inițiativă legislativă.