Ministrul Energiei anunță ce a cauzat avaria din Nord-Vestul țării / Incidentul, investigat la nivel european

Publicat: 09 01. 2021, 07:14
Actualizat: 09 01. 2021, 07:15
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat faptul că avaria de la rețeaua de energie electrică din nord-vestul României s-au produs din cauza unui incident care a afectat rețeaua electrică europeană interconectată de transport .

Virgil Popescu a precizat că „Sistemul Energetic Național funcționează în parametri și nu are sincope”.

„Întreruperea energiei electrice din zona de nord -vest a României, din ultimele ore, a fost cauzată de un incident care s-a produs la rețeaua electrică de transport europeană interconectată. Astfel că a fost afectată și țara noastră. Problemele au fost remediate, iar în acest moment consumatorii au din nou energie electrică. Cauzele și condițiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate și identificate la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa – ENTSO-E. De asemenea, aș dori să dau asigurări că Sistemul Energetic Național funcționează în parametri și nu are sincope”, explică ministrul într-o postare pe Facebook.

Ministrul Energiei: „Sistemul Energetic Național funcționează în parametri și nu are sincope”

De asemenea, și Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa (ENTSO-E) a venit cu precizări susținând că stabilitatea sistemului de transport al energiei din majoritatea ţărilor europene nu a fost afectată de avaria înregistrată vineri după-amiază, între orele 14:05 CET şi 15:08 CET, potrivit Agerpres.

Asociația a explicat faptul că o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată de reţeaua interconectată a restului Europei Continentală în perioada menţionată, având loc o cădere temporară de frecvenţă de aproximativ 250 mHz.

„Acţiunile coordonate şi răspunsul imediat adoptat de operatorii de transport au asigurat că stabilitatea sistemului nu a fost afectată în majoritatea ţărilor europene”, mai susţine ENTSO-E.

Totodată, asociația a anunțat demararea unei investigații referitoarea la cauzele şi condiţiile în care s-a produs acest incident. Și Transelectrica a anunțat același lucru.

O avarie importantă în rețeaua de transport al energiei electrice a lăsat fără electricitate mai multe zonen din nord-vestul țării vineri după-amiază.

Anunțul a fost făcut de către reprezentanți ai Transelectrica, pentru Agerpres, iar aceștia au informat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită aproape în totalitate.