Ministrul Mediului, după descoperirea puiului de urs ținut captiv: „Este un act de cruzime” – FOTO

Publicat: 10 06. 2021, 18:20
Actualizat: 10 06. 2021, 18:21

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Barna Tánczos susține că ținerea în captivitatea a ursului din Borșa reprezintă nu doar o încălcare a legii, ci un act de cruzime. Puiul de urs a fost examinat de un medic veterinar și ulterior a fost predat reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Maramureș.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor condamnă ferm astfel de acte de deținere ilegală în captivitate și solicită autorităților să acționeze în conformitate cu legea, transmite instituția pe pagina oficială de Facebook.

„Puiul de urs recuperat este în siguranță acum, fiind examinat de un medic veterinar și predat reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Maramureș. Acesta va ajunge la orfelinatul din Bălan unde va cunoaște o viață nouă, în condiții apropiate habitatului natural al acestei specii”, mai arată sursa citată.

Ministrul Mediului atenționează: Animalele sălbatice nu sunt animale de companie

De asemenea, ministrul Mediului ținerea ursului în captivitatea este „un act de cruzime”.

„Nimic nu poate justifica o astfel de atitudine. Un pui de urs ținut captiv într-o magazie nu este doar o încălcare a legii, ci este și un act de cruzime. Animalele sălbatice nu sunt animale de companie care pot fi luate din habitatul lor natural și crescute în gospodărie. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se preocupă de conservarea acestei specii protejate și condamnă orice astfel de derapaje care pun în pericol fauna sălbatică a României”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

În cursul zilei de joi, 10 iunie, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Maramureș, în baza mandatelor emise de Judecătoria Vișeu de Sus, au efectuat trei percheziții domiciliare, la locuința și dependințele unui bărbat, de 59 de ani, din Borșa, unde au găsit un pui de urs ținut în captivitate.

Pe parcursul perchezițiilor, polițiștii S.A.E.S.P. au beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Maramureș, polițiștilor din cadrul Grupei Canine și Poliției Borșa, precum și al comisarilor Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș.