Ministrul Nicolae Ciucă, despre noua achiziție a României, un sistem de lansare rachete antinavă: „Reprezintă o nouă dovadă a încrederii”

Publicat: 18 10. 2020, 08:52
Nicolae Ciucă, premier desemnat (Sursa FOTO: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă)

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă, a transmis pe pagina sa oficială de Facebook informații referitoare la achiziția de către România a unui sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă de la Statele Unite ale Americii.

Nicolae Ciucă a anunțat că cecerea României de a achiziționa sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă a fost aprobată de către Departamentul de Stat al SUA, ceea ce „reprezintă o nouă dovadă a încrederii de care se bucură România în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state”. De asemenea, acesta a precizat că șiu Congresul SUA a fost notificat în privința acestei achiziții.

România va avea sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă

„Țara noastră are un rol deosebit de important în dezvoltarea posturii Alianței Nord-Atlantice de apărare și descurajare la Marea Neagră. De aceea este necesară dezvoltarea și modernizarea capabilităților naționale, pentru o gestionare eficientă a provocărilor de securitate din regiune. Forțele Navale Române au nevoie de un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă care să le permită îndeplinirea misiunilor de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafață adverse, dar și de apărare a căilor de comunicații maritime proprii”, a scris ministrul Apărării Naționale pe Facebook.

De asemenea, oficialul român a anunțat că, potrivit proiectului car va fi înaintat Parlamentului, producția și mentenanța sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă va fi realizată în cooperare cu un „operator economic din industria de apărare din România”.

Nicolae Ciucă: „Procedurile noi de achiziții pentru programele majore de înzestrare trebuie să implice și industria românească de apărare”

„Acest sistem trebuie să fie nou, modern, interoperabil cu celelalte sisteme care sunt sau urmează să intre în înzestrarea Armatei României, dar și cu cele din dotarea altor state membre ale NATO. În ceea ce privește cooperarea tehnologică și industrială dintre producătorul sistemului și operatorul economic român cu care va colabora, în proiectul legii de achiziție care va fi înaintat Parlamentului este prevăzută cooperarea industrială privind producția si mentenanța cu un operator economic din industria de apărare din România”, a mai transmis Nicolae Ciucă.

„Vor fi modernizate și dezvoltate facilități din industria națională de apărare!”

„Este important de subliniat ca procedurile noi de achiziții pentru programele majore de înzestrare trebuie să implice și industria românească de apărare, răspunzând astfel unui interes național de securitate: în situații de criză sau război să nu fie necesară trimiterea echipamentelor în afara teritoriului național. În plus, vor fi modernizate și dezvoltate facilități din industria națională de apărare, realizandu-se o infuzie de capital în economia românească și noi locuri de muncă cu un grad înalt de calificare”, a mai transmis șeful MApN.

Nicolae Ciucă, în vizită oficială în Statele Unite ale Americii

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și oficiali ai Armatei române militari au fost în vizită oficială în Statele Unite ale Americii, la invitația secretarului american al apărării, Mark T. Esper, timp de cinci zile.

În timpul vizitei în SUA, ministrul Apărării a avut o serie de întâlniri cu înalți oficiali ai Departamentului Apărării SUA și a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Cimitirul Militar Național Arlington.

Înainte de vizita în SUA, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis printr-un comunicat oficial că „Vom avea mai multe întâlniri la Washington, D.C. cu înalți oficiali americani în care vom aborda preocupările noastre legate de evoluțiile din domeniul securității în regiunea Mării Negre, și, în context, necesitatea unei abordări coerente și consistente a posturii de apărare și descurajare în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Vom reafirma angajamentul României de a continua pe direcția dezvoltării capacității sale de apărare prin programe de instruire și de înzestrare cu sisteme de armament și echipamente performante și vom discuta despre modalitățile de consolidare a Parteneriatului strategic cu SUA”.