Nicolae Ciucă, în vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Va intra ministrul Apărării în carantină la întoarcere? Răspunsul MApN

Nicolae Ciucă, în vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Va intra ministrul Apărării în carantină la întoarcere? Răspunsul MApN
Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă / Sursa: Mediafax
Publicat: 07/10/2020, 13:00
Actualizat: 07/10/2020, 13:00

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și oficiali ai Armatei române militari merg în vizită oficială în Statele Unite ale Americii, la invitația secretarului american al apărării, Mark T. Esper, timp de cinci zile, începând de miercuri. Chiar dacă SUA se află pe „lista galbenă”, în vigoare de miercuri, respectiv a statelor pentru care se impune carantina cetățenilor la intrarea în România, angajații sistemului național de apărare sunt exceptați, în măsura în care nu prezintă simptome specifice COVID-19 și respectă normele de protecție sanitară.

În timpul vizitei în SUA, ministrul Apărării va avea o serie de întâlniri cu înalți oficiali ai Departamentului Apărării SUA și va depune o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Cimitirul Militar Național Arlington, a transmis, miercuri, Ministerul Apărării, printr-un comunicat de presă.

Vom discuta despre modalitățile de consolidare a Parteneriatului strategic cu SUA

„Vom avea mai multe întâlniri la Washington, D.C. cu înalți oficiali americani în care vom aborda preocupările noastre legate de evoluțiile din domeniul securității în regiunea Mării Negre, și, în context,  necesitatea unei abordări coerente și consistente a posturii de apărare și descurajare în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Vom reafirma angajamentul României de a continua pe direcția dezvoltării capacității sale de apărare prin programe de instruire și de înzestrare cu sisteme de armament și echipamente performante și vom discuta despre modalitățile de consolidare a Parteneriatului strategic cu SUA”, a declarat ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, conform documentului citat.

Ministrul Apărării Naționale este însoțit în vizita oficială din SUA de șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu și de Simona Cojocaru, secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.

Vizita vine la o zi după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 și direcțiile de modernizare a Armatei.

SUA, pe „lista galbenă”, pentru care se impune carantină

Ziua debutului vizitei coincide cu intrarea în vigoare a prevederilor din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 47 din 05 octombrie, care impune carantina timp de 14 zile pentru persoanele care vin în România din 49 de state unde rata de incidență la 100.000 de locuitori este ridicată.

Este vorba inclusiv de Statele Unite ale Amercii, unde aceasta este de 186.3.

Hotararea CNSU nr 47 din 05 10 2020 nu include excepții la măsura carantineri privitoare la vizitele oficiale, ci doar în cazul unei șederi scurte la intrarea pe teritoriul național:

Art. 1 (1) Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 07.10.2020, prevăzută în anexă.

(2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

(3) Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Purtătorul de cuvânt al MApN: „Vor fi respectate, cu rigurozitate, toate măsurile de protecție sanitară”

Purtătorul de cuvânt al MApN, colonel (r) Daniel Anghel, a precizat, la solicitarea Gândul.ro, că oficialii români vor respecta toate reglementările impuse de lege la revenirea în țară.

„La întoarcerea în țară a delegației vor fi respectate, cu rigurozitate, toate măsurile de protecție sanitară necesare prevenirii și combaterii răspândirii virusului SARS-COV-2, conform deciziilor în domeniu ale autorităților guvernamentale”, a declarat colonel (r) Daniel Anghel, pentru Gândul.ro.

Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, conform prevederilor în vigoare, sunt exceptați de la măsura carantinei/izolării angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională care se întorc în România din misiuni executate în afara țării, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

Este vorba de prevederile din Hotărârea Guvernului nr. 476 din 16 iunie 2020  privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (Anexa2, art. 1, pct 8, lit.o) și HOTĂRÂRE nr. 36 din 21.07.2020 a CNSU privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației  (art. 3, lit. e, p).

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Șantierele morții din timpul comunismului. Recordul deceselor îl deține, oficial, Transfăgărășanul
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Cauzele caniculei care dă bătăi de cap europenilor. Cât mai durează temperaturile de peste 40...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Banca Transilvania 'atacată' de BCR: profitul care îți arată cine face legea în România
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se afişează notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
Raed Arafat, anunț cutremurător venit ÎN MIEZ DE NOAPTE: Lovitură pentru milioane de ROMÂNI
Bill și Melinda Gates sunt oficial divorțați! Surpriză: Melinda nu primește nici un dolar
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...