Ministrul Transporturilor vrea ca CFR Marfă să participe la un proiect de transport între Marea Baltică și M. Neagră

Publicat: 10 10. 2013, 14:19
Actualizat: 02 02. 2019, 01:02

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, vrea ca CFR Marfă să participe la un proiect internațional de transport al mărfurilor între Marea Baltică și Marea Neagră, denumit Viking.

Mănescu a discutat despre proiect, miercuri, la Luxemburg, cu ministrul lituanian al Transporturilor, Rimantas Sinkevičius. Proiectul vizează transportul de produse porturile Klapeida și Odessa, din Lituania, respectiv Ucraina.

Contribuția CFR Marfă ar consta în preluarea la transport în tranzit a unei părți din traficul de containere realizat prin Viking pe rețeaua feroviara românească, între Giurgiulești/Galați sau Vadu Siret, implicând transbordarea containerelor, sau Ungheni și Giurgiu/Ruse, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor.

CFR Marfă este cea mai mare companie de transport marfă din România, fiind deținută de stat. Ministerul Transporturilor vrea să privatizeze compania și a declarat câștigător al licitației principalul operator privat, GFR, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica.

Termenul pentru finalizarea privatizării expiră însă duminică, nefiind prelungit, miercuri, de către Guvern. În lipsa altei decizii pe această temă, GFR ar trebui să achite în următoarele zile încă 170 milioane euro pentru cele 51% din acțiunile CFR Marfă scoase la vânzare.