Mircea Diaconu nu mai poate fi ministru. Instanța supremă l-a declarat incompatibil. Ponta: „Domnul Diaconu va ceda funcția”

Publicat: 19 06. 2012, 20:14

ULTIMA ORĂ. Mircea Diaconu a demisionat.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a fost declarat incompatibil de către instanța supremă. Sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

Diaconu a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care l-a declarat pe acesta incompatibil, pentru că deținea în același timp și mandatul de senator PNL, și funcția de director al Teatrului Nottara din București.

Sentința de astăzi a instanței supreme implică faptul că Mircea Diaconu nu va mai putea să ocupe funcții publice timp de trei ani.

Diaconu a declarat luni că, dacă va pierde acest proces cu ANI, își va da demisia din Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, imediat după aflarea sentinței, că Diaconu se va retrage de la conducerea Ministerului Culturii.

„Sigur, domnul Diaconu va ceda funcția de ministru al Culturii”, a declarat Ponta.

În 27 ianuarie 2011, Agenția Națională din Integritate a constatat că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condițiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa și funcția de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcție de conducere specifică unei instituții publice locale.

Decizia a fost contestată de Mircea Diaconu la Curtea de Apel București, care în 16 septembrie 2011 a stabilit că acesta s-a aflat în incompatibilitate. Mircea Diaconu a contestat hotărârea Curții de Apel București la instanța supremă, care marți a respins definitiv recursul acestuia.

În 28 noiembrie 2011, Mircea Diaconu a adresat președintelui Biroului Permanent al Senatului o scrisoare în care arăta că i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să îi aprobe încetarea delegației de manager al Teatrului Nottara din București.

Într-un alt dosar, deschis în urma sesizării ANI, Mircea Diaconu este cercetat de procurorii Parchetului instanței supreme petnru conflict de interese, întrucât, în calitate de director la Teatrul Nottara, și-a ajutat soția să primească anumite contracte.

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, s-a prezentat, luni, la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a fi audiat în legătură cu acuzația de conflict de interese, acesta declarându-le reporterilor că procurorii nu știu „cum se trăiește în teatru” și „care e viața actorilor”.

Anchetatorii Parchetului instanței supreme au extins cercetările în cazul actualului ministru al Culturii, Mircea Diaconu, și au început urmărirea penală împotriva sa.