Narîșkin: Respectăm alegerea României privind scutul, dar nu cred că este alegerea românilor

Publicat: 27 11. 2015, 15:20

„Alegerea amplasării acelui scut antirachetă aici este o alegere a României și noi doar respectăm această alegere. Totuși, eu nu cred că aceasta este alegerea poporului român. În aceste condiții, noi, Federația Rusă, trebuie să facem toți pașii să asigurăm securitatea cetățenilor și a teritoriului nostru”, a declarat oficialul rus.

Narîșkin a mai spus că scutul antirachetă este o alegere a conducerii politice a României și că prin extinderea sistemului NATO se cheltuiesc foarte mulți bani din bugetele tuturor țărilor membre NATO, inclusiv de la contribuabilii români.

De asemenea, oficialul rus a spus că SUA au convins Rusia că sistemul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei. „Atunci le-am propus să semnăm un fel de acord că acest sistem antirachetă nu este împotriva Federației Ruse și de atunci a fost evidentă sinceritatea partenerilor noștri americani”, a spus Narîșkin.

„Toată această istorie cu extinderea NATO care durează de 20 de ani este construită pe niște lucruri neadevărate. S-a spus de foarte multe ori că amenințarea vine din partea Federației Ruse. Amenințări adevărate o să vină nu din partea Rusiei, ci din partea celorlalți și atentatele de la Paris ne-au confirmat tot ce am susținut în acei 20 de ani”, a mai spus președintele Dumei.

Narîșkin a subliniat că „nicio infrastructură NATO, nici toate celelalte scuturi antirachetă nu au salvat Parisul de la acele atentate ale teroriștilor”.

Președintele Dumei se află la București pentru că Rusia preia președinția Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) pentru primul semestru din 2016 de la România, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni plenare a APCEMN.