Nereguli la peste 70 la sută dintre magazinele de jucării verificate de Protecția Consumatorilor

Publicat: 05 12. 2014, 16:14
Foto: Caracter ilustrativ

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a anunțat, vineri, că în perioada 10 – 21 noiembrie au fost verificate 770 de magazine de jucării, dintre care 746 cu vânzare directă, iar 24 online.

Potrivit lui Dunca, au fost găsite nereguli la 559 de magazine, adică la 72,59 la sută dintre unitățile verificate.

În urma controalelor, inspectorii ANPC au dat 632 de sancțiuni, dintre care 358 de amenzi contravenționale, în valoare de 1.068.100 lei, și 274 de avertismente.

În același timp, în 368 de situații au fost oprite temporar de la vânzare jucării în valoare de 379.245 de lei, care nu erau etichetate corespunzător, iar în opt situații jucăriile au fost oprite definitiv de la comercializare, valoarea acestora fiind de 2.218 lei.

Marius Dunca a precizat că principalele nereguli constatate au fost lipsa avertismentelor generale, de vârstă, a avertismentelor specifice și a indicațiilor privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum și a instrucțiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba română a acestora, dar și a cerintelor speciale de siguranță.

„Au fost identificate și produse periculoase. Este vorba despre pistoale cu bile ori cuțite sau săbii din plastic, care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare”, a spus președintele ANPC.

Dunca a subliniat că jucăriile trebuie să respecte „cerințele generale și speciale de siguranță, să aibă aplicat marcajul de conformitate CE, precum și datele de identificare ale producătorului sau importatorului”.