Nicușor Constantinescu, condamnat la șase ani de închisoare

Publicat: 27 06. 2016, 14:55

Tribunalul București a decis, luni, condamnarea la șase ani de închisoare în cazul lui Nicușor Constantinescu, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu în legătură cu emiterea sau prelungirea unor autorizații de construirea a unor centrale eoliene, decizia putând fi atacată cu apel, prejudiciul estimat de procurori fiind de aproximativ 30.000.000 de euro.

Ancheta în acest caz a început în anul 2014, și, potrivit DNA, după ce instanțele judecătorești au dispus prin nouă hotărâri definitive pronunțate în perioada 2008 – 2011 ca președintele CJ Constanța să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta ar fi refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.

„Ulterior, printr-o altă hotărâre judecătorească s-a dispus ca președintele Consiliului Județean Constanța să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicușor Daniel Constantinescu a continuat să nu își execute obligațiile impuse de către instanța de judecată. Toate demersurile de a obține executarea silită a obligațiilor președintelui CJ Constanța au rămas fără efect, inclusiv datorită refuzului organelor fiscale de a executa penalitățile, astfel încât Nicușor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conținut drepturile părții vătămate, în ciuda recunoașterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească”, explica DNA atunci când a fost demarată ancheta.

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța este cercetat și în alte dosare ale DNA. În unul dintre ele, legat de privind subfinanțarea Centrului Militar Zonal, Nicușor Constantinescu a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare de Tribunalul Constanța, în octombrie 2015, decizia fiind și în acel caz nedefinitivă.

Nicușor Constantinescu a fost arestat preventiv, din nou, în luna mai, fiind acuzat de procurori că s-ar fi sustras de la obligațiile prevăzute prin măsura controlului judiciar, respectiv obligația de a se prezenta la instanță la termenele prevăzute, după ce, în ultima perioadă, președintele CJ Constanța s-a internat de mai multe ori în diverse unități sanitare chiar în preajma termenelor de judecată.