Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân au fost aprobate de Guvern

Publicat: 11 12. 2013, 16:12

 Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân au fost aprobate în ședința de miercuri a Guvernului, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Proiectul normelor a fost discutat și săptămâna trecută în Guvern, dar membrii Executivului au amânat atunci aprobarea documentului și au decis să fie continuate discuțiile pe această temă încă o săptămână, pentru îmbunătățiri.

Proiectul de norme, prezentat la jumătatea lunii noiembrie, prevede că acei câini nou-născuți cu proprietar vor fi identificați în termen de maxim 30 zile de la fătare și, în orice caz, înainte de vânzarea sau scoaterea în spații publice a acestora, iar câinii adulți cu proprietar – în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a normelor, dar nu mai târziu de 1 martie 2014, în timp ce câinii proveniți din adăposturile publice trebuie identificați în momentul adopției, dar în orice caz înainte de a părăsi adapostul.

Câinii neidentificați și neînregistrați după data de 1 martie 2014 sunt considerați câini fără stapân și sunt tratați conform procedurilor legale, mai prevede proiectul de norme.

Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaților în 10 septembrie, stabilește, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, după un termen de 14 zile lucrătoare.