Numărul donatorilor de organe pentru transplant a scăzut. Cum își explică asta medicii

Publicat: 20 05. 2017, 18:04
Actualizat: 02 10. 2018, 15:54

Întrebat astazi în cadrul unei întâlniri cu presa, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș, dacă a crescut rata refuzului aparținătorilor privind donarea de organe pentru transplant, medicul Horațiu Suciu a răspuns afirmativ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Rata refuzului eu consider că a crescut, nu am făcut încă un studiu, nu am toate datele, dar impresia mea e că a crescut și bineînțeles că este o condiționalitate multiplă. Motivul, mă pun în situația unui cetățean care se informează din mass-media, nu pot să văd decât că în jurul unui transplant s-a făcut o mare, să zicem, elegant, controversă.Evident, până se lămuresc lucrurile, există o reticență în a dona. Nu s-a schimbat nimic, a dona este un lucru nobil și nu trebuie să uităm că o parte din cei care donează inima, plămânii, rinichii, ficatul, continuă să trăiască în trupul altcuiva și eu cred că e nobil să salvezi o viață”, a spus medicul Horațiu Suciu.

Acesta a adăugat că în acest an s-au mai făcut „11-12 prelevări” de cord, dar în niciun caz inima nu a fost bună pentru transplant.

„Din fericire, deși e un domeniu de supraspecializare, motivarea medicilor este aceeași că peste tot, nici mai mare, nici mai mică. Este o motivare de ordin profesional. Din fericire avem medici, cel puțin la Târgu- Mureș, în domeniul meu, al chirurgiei cardio-vasculare, cardiologiei, terapiei intensive, care fac acest lucru și ne bucurăm. Sunt convins că toate segmentele societății trebuie să sprijine această activitate. E ușor să blamezi un lucru care e greu de făcut”, a mai spus șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș a efectuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primul transplant de cord din acest an la un pacient de 49 de ani din București, care a primit inima de la un donator în moarte cerebrală din Harghita.