O femeie ce urma să fie dusă la spital cu elicopterul SMURD a născut acasă cu echipajul medical

Publicat: 30 12. 2014, 17:34
Actualizat: 27 03. 2016, 16:23

Unul din cele două elicoptere SMURD din Iași care au făcut, marți, mai multe intervenții în județele Vaslui și Bacău, unde drumurile au fost blocate și ambulanțele locale nu au putut ajunge, a fost solicitat și în localitatea Ciocani, pentru a transporta o gravidă la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iași, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrucât nașterea s-a declanșat înainte ca femeia să fie urcată în elicopter, echipajul medical aflat la fața locului a asistat-o pe gravidă, la naștere intervenind și și prof.dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

„Am aterizat în apropierea casei unei femei care se afla în cursul unei nașteri naturale. Am asistat la finalizarea nașterii, pe mamă am ajutat-o pentru extragerea placentei și apoi am preluat ambii pacienți. Este un micuț de sex masculin, cu stare generală bună, sperăm într-o evoluție favorabilă, chiar dacă este vorba despre o naștere la domiciliu în condiții grele de iarnă”, a declarat, marți, prof.dr. Diana Cimpoeșu.

Elicpterele SMURD de la Iași au mai intervenit la Mironeasa, unde un bebeluș de două luni care avea bronșolită și dificultăți în respirație a fost preluat și dus la Maternitatea „Cuza Vodă”, la aceeași unitate spitalicească fiind dusă și o gravidă care avea tulburări de coagulare.

De asemenea, o altă tânără de 20 de ani, însărcinată, a fost adusă la spital, în Iași, cu elicopterul SMURD, din localitatea ieșeană Fântânele, comuna Focuri.

„Cu elicopterul mare, MI 8, am fost la Podu Turcului, Bacău, de unde am preluat trei pacienți: o gravidă, un pacient de 65 de ani cu accident vascular cerebral, hemiplegie și un pacient de 79 de ani cu abdomen acut chirurgical, pe care i-am transferat la Bacău, fiind preluați de Serviciul de Ambulanță Bacău pe aeroport, pentru internare în spitalul județean”, a mai spus prof.dr. Diana Cimpoeșu.