O fostă secretară de la un lagăr nazist, în vârstă de 96 de ani, va compărea în faţa justiţiei germane anul acesta

Publicat: 16 07. 2021, 22:46
Lagăr nazist (Ilustrativ) / Sursă Foto:
Procesul, prevăzut să înceapă pe 30 septembrie, se va desfăşura în cadrul unei camere pentru minori, având în vedere că acuzata era încă adolescentă la comiterea faptelor, având 18-19 ani, a precizat o purtătoare de cuvânt a tribunalului din Itzehoe, lângă Hamburg.
„Acuzata este învinuită că i-a asistat pe responsabilii lagărului la uciderea sistematică a deţinuţilor, între iunie 1943 şi aprilie 1945, în funcţia sa de steno-dactilografă la biroul comandantului fostului lagăr de concentrare Stutthof”, se precizează într-un comunicat al instanţei.

Femeia este suspectată că a contribuit la 11.387 cazuri de crimă

Potrivit procurorilor, acuzata este suspectată că a contribuit la 11.387 cazuri de crimă, prin comportamentul său, şi de şapte tentative de acordare de asistenţă.

Purtătoarea de cuvânt a subliniat că un acuzat este considerat nevinovat până la posibila sa condamnare.

Femeia a fost deja audiată în mai multe rânduri, ca martor

Postul public ARD a relatat anul trecut că femeia a fost deja audiată în mai multe rânduri, ca martor.

În 1954, ea a afirmat în instanţă că toată corespondenţa cu oficiul central al administraţiei economice a SS trecea pe la biroul său, iar comandantul lagărului, Paul Werner Hoppe, îi dicta scrisori şi mesaje radio în fiecare zi.

Ea a mai spus atunci că nu a ştiut nimic despre mecanismul criminal căruia i-au căzut victimă zeci de mii de oameni în imediata ei vecinătate, în perioada în care a lucrat la secretariat.