O tehnologie veche de peste 20 de ani elimină particulele de coronavirus (STUDIU)

Publicat: 05 11. 2020, 08:46
O tehnologie veche de peste 20 de ani elimină particulele de coronavirus (STUDIU) / Foto: Pixabay.com

Tehnologia Plasmaclusterlon, folosită în purificatoarele de aer Sharp, încă din anul 1998, este eficientă în eliminarea particulelor virusului Covid-19 din încăperi, relevă două studii publicate în urmă cu câteva săptămâni de savanți niponi în domeniul virusologiei.

Virusul Covid poate rămâne în picături minuscule de aer, pe care oamenii le inspiră și se infectează. Un studiu al Universității din Nagasaki arată că, folosind aparatele cu ioni Plasmacluster, în spații închise, riscul de infectare cu coronavirus este redus cu peste 90%.

Tehnologia, folosită și acum 16 ani

„Se știe că dezinfectanții precum alcoolul și detergenții sunt eficienți pentru a reduce riscul de infectare cu virusul contactat de pe diverse suprafețe. Cu toate acestea, pentru infecția prin aerosoli există puține contramăsuri eficiente, cum ar fi purtarea unei măști. Acum s-a demonstrat inactivarea eficientă a SARS-CoV-2 în particulele de aer prin tehnologia Plasmacluster de la Sharp. Această tehnologie devine utilă în reducerea riscului de infecție în spații precum birouri, case, facilități medicale sau vehicule”, a explicat prof. dr. Jiro Yasuda, unul dintre autorii studiului.

În urmă cu 16 ani, tehnologia s-a dovedit eficientă în suprimarea coronavirusului la pisici, iar în anul următor s-a demonstrat că elimină cu succes coronavirusul Sars-Cov (virusul de griă aviară), similar Covid-19.

„Virușii aeropurtați trebuie îndepărtați în aerul exterior”

„Particulele virale plutesc în aer și pot fi inhalate de către oameni. Din acest motiv, este important ca virușii aeropurtați să fie captați sau îndepărtați în aerul exterior. În timpul funcționării aparatelor de aer condiționat, în special vara și iarna, ventilația se efectuează mai rar și sunt necesare măsuri noi. Prin simularea comportamentului particulelor virale aeropurtate într-o cameră, considerăm că am găsit o metodă prin care se reduc într-o anumită măsură virușii aeropurtați, chiar și în mediile în care este mai dificilă deschiderea geamurilor pentru aerisire”, a observat Masashi Yamakawa, un conferențiar care a realizat studiul.

Compania Sharp a dezvoltat dispozitivul prin care a fost expus Covid-19 timp de 30 de secunde la ionii Plasmacluster, iar pentru cel de-al doilea studiu a oferit suportul logistic necesar simulărilor, informează compania într-un comunicat de presă.