Oficialii turci cer încetarea controalelor amănunțite făcute în România la transporturile de fructe și legume venite din Turcia

Publicat: 22 03. 2013, 13:31
Actualizat: 09 01. 2020, 00:59

Ambasadorul Turciei în România, Omur Șolendil, i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să rezolve problema controalelor amănunțite la care sunt supuse toate transporturile de fructe și legume care vin din Turcia.

Potrivit oficialului turc, acestea sunt produse perisabile, iar controalele lungi afectează calitatea produselor.

În noiembrie 2012 s-a dispus ca echipele mixte ale Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și MADR să intensifice verificările la toate transporturile provenind din Turcia, atât la produsele de origine vegetală, cât și la cele de origine animală. Măsura a fost luată ca urmare a descoperirii depășirii limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru 120 tone de grapefruit, în urma unor controale de rutină.

Ministrul Daniel Constantin a precizat că din luna noiembrie și până în prezent, în urma controalelor amănunțite, au mai fost depistate câteva cazuri izolate de depășiri ale limitelor admise, dar ordinul prin care era instituit controlul suplimentar a expirat în data de 15 martie 2013. Totuși, Constantin a transmis că autoritățile române vor fi în continuare vigilente.