OMS România: Sperăm ca, în șase – opt luni, să putem controla epidemia de Ebola

Publicat: 13 11. 2014, 19:39

Potrivit lui Olsavszky, ultimele statistici privind Ebola indică un total de 14.098 de cazuri înregistrate și 5.160 de decese.

„În zonele afectate, distrugerile create de epidemie sunt mai mari decât cele create de războaile civile prin care au trecut în ultima perioadă Guineea, Sierra Leone și Liberia. Practic o astfel de epidemie a dat peste cap întreaga economie și viața de zi cu zi a oamenilor din acestă zonă, a acestor țări. De aceea OMS trage un semnal de alarmă cu privire la măsurile de prevenție. Faptul că există cooperare internațională ne dă spernață ca totuși în șase opt luni de acum încolo să putem controla epidemia, acum încercăm doar să prindem din urmă evoluția situațiilor locale”, a declarat Victor Olsavsky, la Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie 2014.

El a mai menționat că, dacă este comparată evoluția cazurilor de Ebola din prezent cu cea din săptămânile trecute, se pare că numărul de cazuri noi și de decese scade.

„Există suspiciunea și se pare că se confirmă că este vorba de un aisberg, de fapt, sunt foarte mulți care nu sunt diagnosticați. Pur și simplu scapă oricărui sistem, nu neapărat de control, dar nu pot fi urmăriți”, a adăugat Victor Olsavszky.

Reprezentantul OMS a precizat că au apărut patru cazuri noi și patru decese în Mali, țară neafectată până acum, iar, în acest moment, în Europa mai sunt în tratament doar doi pacienți.