ONU cere consolidarea trupelor NATO din Afganistan și le prelungește mandatul

Consiliul de Securitate al ONU a cerut, joi, consolidarea trupelor internaționale care, sub comanda NATO, luptă împotriva insurecției talibanilor în Afganistan, și a prelungit mandatul lor cu încă un an, transmite AFP.
Consiliul de Securitate al ONU a cerut, joi, consolidarea trupelor internaționale care, sub comanda NATO, luptă împotriva insurecției talibanilor în Afganistan, și a prelungit mandatul lor cu încă un an, transmite AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut, joi,consolidarea trupelor internaționale care, subcomanda NATO, luptă împotriva insurecției talibanilor înAfganistan, și a prelungit mandatul lor cu încă unan, transmite AFP.

În Rezoluția 1.890, redactată de Japonia și adoptată în unanimitatede cei 15 membri, Consiliul de Securitate reînnoiește autorizareaForței Internaționale de Asistență pentru Securitate (ISAF) până ladata de 13 octombrie 2010.

Consiliul „recunoaște necesitatea consolidării suplimentare a ISAF,pentru a-i permite să ducă la bun sfârșit toate sarcinile saleoperaționale și, în acest sens, solicită tuturor statelor membresă-i furnizeze personal, echipament și alte resurse”.

Rezoluția nu cifrează însă aceste contribuții solicitate.

Votul are loc în contextul în care administrația Obama a început oamplă reflecție asupra celei mai bune strategii posibile pentru aapăra interesele americane în fața dublei amenințări a talibanilorși a al-Qaida în Afganistan, unde insurecția talibană câștigăteren.

Președintele Barack Obama examinează în esență o cerere privindtrimiterea unui număr suplimentar de militari, cuprins între 10.000și 40.000, care i-a fost prezentată de comandantul șef dinAfganistan, generalul Stanley McChrystal, pentru a reprima, îndecurs de 12 luni, ofensiva talibanilor.

Consiliul de Securitate afirmă necesitatea intensificării”caracterului funcțional, a profesionalismului șiresponsabilității” structurilor de securitate afgane și”încurajează” ISAF să depună în continuare eforturi pentru a”forma, încadra și acorda autonomie forțelor de securitateafgane”.

El „salută responsabilitățile din ce în ce mai mari asumate deautoritățile afgane în materie de securitate, în întreaga țară” șiafirmă că „este importantă susținerea expansiunii prevăzute aarmatei naționale și forțelor de poliție afgane”.

Reprezentantul ONU în Afganistan, Kai Eide, afirmase la sfârșitullui septembrie că este nevoie de un număr suplimentar de trupeinternaționale pentru formarea și consolidarea cu rapiditate aforțelor de securitate afgane, atât a armatei, cât și apoliției.

Circa 67.700 de soldați străini, dintre care aproape 32.000 deamericani, sunt desfășurați în acest moment în Afganistan în cadrulISAF, sub comandamentul NATO. Acestora li se adaugă soldațiiamericani din Operațiunea „Enduring Freedom”, sub comandamentularmatei americane, al căror număr va atinge, la sfârșitul anului,36.000.

Mediafax

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştirea dimineţii, din spital! Ce s-a întâmplat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Numărul telefoanelor ascultate în România, prăbușire DRAMTICĂ! S-a aflat și care este motivul ciudat
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Cetățenii europeni care sosesc în Marea Britanie, închiși și expulzați. MAE: 150 de români au...
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştirea dimineţii, din spital! Ce s-a întâmplat...
Suma INCREDIBILĂ cu care se vinde AVIONUL de suflet al lui Nicolae Ceaușescu. Și-l pot...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
A pus bicarbonat de sodiu în interiorul mașinii și a lăsat așa câteva minute. Ce...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide