Operațiune de amploare împotriva hoților și centrelor de fier vechi. Polițiștii au deschis dosare penale pentru 350 de persoane

Publicat: 30 05. 2013, 12:52
Actualizat: 06 07. 2016, 10:36

Polițiștii de la ordine publică, poliție rutieră, transporturi, investigații criminale și investigarea fraudelor au avut o operațiune de amploare luni și marți, în coordonare cu anchetatori din mai multe țări europene, pentru a combate furtul de fier vechi, în special din patrimoniul CFR, al societăților de distribuție și transport de energie electrică, dar și al localităților.

Polițiștii au confiscat peste 400 de tone de fier vechi, investigând peste 350 de persoane suspecte de infracțiuni și aplicând aproape 1.700 de amenzi, în valoare de aproximativ 150.000 de euro.

Acțiunea, denumită ACTION DAY METAL, a avut loc concomitent în România, Olanda, Bulgaria, Cipru, Portugalia, Suedia, Franța, Finlanda și Belgia.

„În cele două zile au făcut obiectul verificărilor, în cadrul cooperării polițienești internaționale, 100 de persoane, fiind depistați și identificați pe teritoriul altor state și cetățeni români implicați în activități de furturi și comercializare de metale”, informează Poliția Română.

Acțiunea polițiștilor a vizat combaterea furturile de materiale feroase și neferoase (cabluri, conductori din cupru, componente CFR, capace de la canalizare, țevi din metal, transformatoare electrice, relee de la instalațiile de semnalizare și dirijare ale circulației feroviare și de telecomunicații etc.).

Polițiștii au urmărit hoți de fier vechi, dar și firmele care colectează materiale feroase și neferoase, firme care fac transport și export de fier vechi. La acțiune au participat și reprezentanți ai Romtelecom, Transelectrica, ENEL, EON, CEZ, Electrica, Distrigaz, Transgaz, CONPET, Apa Nova, ANIF.

„Polițiștii din cadrul formațiunilor de poliție rutieră și ordine publică au acționat în zona centrelor de colectare, urmărind identificarea transporturilor de materiale feroase și neferoase fără documente justificative sau asupra cărora există suspiciuni că ar proveni din comiterea de infracțiuni”, mai arată Poliția Română.

Au fost verificate 5.185 de autovehicule, 2.619 de centre de colectare, fiind depistați 350 de suspecți, dintre care 4 au fost reținuți. Acțiunea s-a soldat cu depistarea a 92 de infracțiuni, dintre care 11 de furt calificat și două de evaziune fiscală.

Au fost aplicate 1.674 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 782.362 de lei. În urma acțiunilor, au fost ridicate de 402.330 de kilograme de materiale feroase, dintre care 395.348 kg de fier, 2.191 kg de cupru, 4.156 kg de aluminiu, 635 kg de inox, precum și 1.187 de acumulatori uzați. Valoarea bunurilor ridicate a fost estimată la 1.636.000 de lei.