OPERAȚIUNEA „CUIBUL DE VIESPI”. 21 de români au fost arestați în Danemarca, pentru o fraudă de peste 7 milioane de euro

Publicat: 26 02. 2015, 13:37
Actualizat: 26 02. 2015, 20:38

Poliția daneză a finalizat o anchetă care a durat aproximativ 5 luni, cu o descindere de proporții miercuri seară, pe insulele Zealand, Lolland și Falster, din apropiere de capitala Copenhaga, împotriva unei rețele de zeci de cetățeni români care traficau persoane și le foloseau identitățile pentru a înșela și frauda bănci și instituții daneze.

Operațiunea, denumită „Cuibul de viespi”, s-a finalizat miercuri seară cu reținerea a 21 de cetățeni români, doi danezi și un sirian, conform unui comunicat de presă al MAI, care informează că poliția daneză a început ancheta în 2014, cu ajutorul Interpol, Europol și cu sprijinul atașatului MAI și al unui ofițer de suport operativ din România.

Ancheta danezilor și românilor a dus la identificarea a 71 de români care au fost victime ale acestei rețele.

„În urma cercetărilor s-a stabilit că membrii rețelei se foloseau de identitățile persoanelor traficate pentru a obține sume însemnate de bani prin înșelarea autorităților daneze, a unor bănci, instituții de credit și magazine”, conform MAI.

Victimele rețelei de infractori vor fi repatriate, conform MAI.

Conform presei din Danemarca, poliția daneză a făcut percheziții la peste 60 de adrese din Zealand și Loland-Falster, arestând 95 de persoane în total.

Liderii rețelei erau români, iar poliția daneză suspectează că peste 300 de persoane le-au căzut victime, aceștia folosindu-le identitățile pentru a comite fraude.

„Suspectăm că pentru fiecare persoană exploatată, ei obțineau cam 180.000 de coroane (24.000 de euro). Și dacă au fost 300 de oameni în acest sistem, vorbim despre 54 de milioane de coroane (7,2 milioane euro)”, a declarat Karl Erik Agerbro, purtător de cuvânt al poliției, citat de Ritzau.