Pâine mai scumpă, din cauza recoltei de grâu tot mai costisitoare pentru fermieri. Estimările Ministrului Agriculturii

Publicat: 30 07. 2022, 20:14
Actualizat: 30 07. 2022, 20:18
Foto arhivă / Pixabay

Petre Daea estimează că pâinea va costa mai mult anul acesta, deoarece costurile de producție sunt mai mari, inclusiv cele de obținere a recoltei de grâu.

Potrivit ministrului Agriculturii, fermierii vor vinde grâul la un preț mai mare pentru a putea acoperi cheltuielile de până acum.

„Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (…) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv”, a declarat Petre Daea sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Ministrul Agriculturii susține că pâinea va fi mai scumpă

„Dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”, a mai spus Daea, potrivit Observator.ro.

Lucru îngrijorător pentru agricultorii și pentru populația României. Oamenii sunt nevoiți să sporească prețurile din pricina neajunsurilor din ultimii 2 ani, scrie Gândul.ro.

Pandemia a fost un factor responsabil în această problemă care amenință economia României.