Palatul de 80 de camere în care au locuit soții Ceaușescu poate fi vizitat în București

Publicat: 12 03. 2016, 13:54

Organizatorii, care vor să atragă și turiști străini, pun la dispoziție și un ghidaj în limba engleză. Vila, cunoscută pe vremuri sub denumirea „P50”, unde nu aveau acces decât membrii familiei Ceaușescu, are 80 de încăperi, piscină interioară și seră, potrivit site-ului muzeului, palatulprimăverii.ro.

După decembrie 1989, în vila de protocol, administrată de RA-APPS, au fost primite o serie de de delegații oficiale din țară și din străinătate. Construit la mijlocul anilor 60 din comandă politică și cunoscut în epocă drept obiectivul P50, a fost în întreaga perioadă a dictaturii ceaușiste (1965 – 1989) reședința privată a soților Nicolae și Elena Ceaușescu și a copiilor acestora, Zoe, Valentin și Nicu.

Ridicat chiar în perioada ascensiunii la putere a locatarului său, palatul a fost mărit în anii 1970 – 1971. Deși la mijlocul anilor 60 arhitectul „la modă” al nomenclaturii era Cezar Lăzărescu, pentru realizarea reședinței familiei Ceaușescu a fost preferat arhitectul Aron Grimberg-Solari (n.1928). Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll (dealtfel și principalul designer de mobilier al reședinței) și de inginerul peisagist Teodosiu.

Reședința surprinde atât prin spațialitate, volumetrii echlibrate, cât și prin decorul interior luxos, confortabil, datorat arhitecților Robert Woll și Agrippa Popescu.

Bogăția materialelor și a tehnicilor folosite, profuziunea materialelor ornamentale, selectivitatea stilistică datorată grosso-modo neo Clasicismului/ neo Renașterii târzii, au rolul implicit de a prefigura vizual interioarele „somptuoase” ale casei.

Palatul Primaverii poate fi vizitat de catre grupuri de minim 5 si maxim 15 persoane, exclusiv pe baza unor programari care se fac cu cel putin o zi inainte de vizitare. Vizita se face exclusiv cu ghidaj de specialitate in limbile romana sau engleza. Vizitarea Palatului Primaverii de catre persoanele cu dizabilitati locomotorii nu este inca posibila, din cauza configuaratiei imobilului. Palatul Primaverii este deschis publicului de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00, fiind totusi inchis publicului in zilele de luni si marti pe parcursul intregului an si de sarbatorile legale. Casa de bilete se inchide cu 45 de minute inainte de terminarea programului de vizitare.Ora de intrare a ultimului grup este 17.00. Biletele costă 30 de lei în mod normal și 15 lei reduse.