Până la finele anului ar putea fi introdusă garanția pentru returnarea PET-urilor

Publicat: 16 02. 2012, 08:53
Actualizat: 17 02. 2012, 23:05
Ministerul Mediului ar putea introduce, până la sfârșitul anului, garanția pentru returnarea PET-urilor în magazine, proiectul urmând să fie aplicat pentru început în hipermarket-uri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministerul Mediului ar putea introduce, până la sfârșitulanului, garanția pentru returnarea PET-urilor în magazine,proiectul urmând să fie aplicat pentru început în hipermarket-uri,transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, duminică,într-o conferință de presă, la Arad, că se gândește să introducăcât mai curând „taxa pe PET”, precizând, apoi, că este vorba de „ogaranție de returnare”, și nu de o taxă obișnuită.

El a spus că România are încă probleme în domeniulmanagementului și colectării selective a deșeurilor, motiv pentrucare oamenii „pot fi determinați printr-o recompensă” să reciclezePET-urile.

„Este nevoie, pentru că lucrurile au scăpat deja de sub controlprivind colecatrea selectivă, în sensul că nu se face (…) Oameniis-au obișnuit cu taxa pentru pungi, dar pentru PET-uri va fi ogaranție de returnare (…) Taxa există în unele țări precum Olandasau Germania și este, de fapt, o garanție de returnare în valoarede 15 până la 25 de cenți”, a spus Nicolae Nemirschi.

Ministrul a afirmat că sistemul de garanție pentru returnareaPET-urilor poate fi aplicat până la sfârșitul anului și căproiectul trebuie să înceapă în hipermarket-uri, care au capacitățide depozitare.

„Vrem să curățăm țara de PET-uri, dar intervin și mecanismeeconomice complicate (…) Nu putem să obligăm acum toateboutique-urile sau magazinele de cartier, pentru că nu ar aveaspații de colectare. Garanția va consta în valoarea produsului,care să fie plătită sau să se poată cumpăra din magazin. Nu putemspune acum cât va fi exact această garanție”, a precizatministrul.

Mediafax