Patru români suspectați de furtul a circa 50 de tractoare din Franța, arestați de jandarmi

Publicat: 20 07. 2012, 11:31
Actualizat: 20 07. 2012, 11:31

Prejudiciul total ar atinge suma de cinci milioane de euro, un tractor valorând în funcție de model între 70.000 și 120.000 de euro.

Cei patru bărbați, cu vârste de peste 30 de ani, au furat luni trei tractoare din concesiunea unui comercinat de material agricol, la Rheu (Ille-et-Vilaine), la periferia Rennes, potrivit Europe1.

Un trafic internațional cu tractoare ultraperfecționate, a căror valoare este estimată între 70.000 și 300.000 de euro bucata, furate din mai multe departamente din Franța, a fost anihilat, scrie și Le Figaro. Jandarmii au destructurat „o bandă care jefuia concesionari de tractoare agricole din toată țara pe care le trimiteau în România”, în tota 50 de utilaje, în valoarea totală de cinci milioane de euro, adaugă publicația.

Deși valorează uneori cât un Ferrari, aceste utilaje au fost furate cu o metodă de o simplitate derutantă, ca niște simple scutere, comentează ziarul. După șapte luni de investigații, jandarmii din cadrul Secției de Cercetări (SR) din Versaille (Yvelines) au destructurat această grupare infracțională organizată care a furat cele 50 de tractoare abia ieșite de pe poarta uzinei din Yvelines, Aisne, Nord, Bretagne sau Saône-et-Loire. Din România, filiera trimitea o echipă de „recunoaștere”, alcătuită din trei-patru „experți”, care băteau drumurile din Franța pentru a localiza concesionarii izolați.

La căderea nopții, hoții, purtând haine de culoare închisă și discreți, spărgeau porțile și tăiau grilajele, descrie le Figaro modul de operare. Apoi urcau tractoarele pe o semiremorcă. „În funcție de lungime, două-trei tractoare erau îmbarcate pe platformă”, a precizat o sursă apropiată dosarului pentru publicație. „Convoiul, condus de un „antemergător” care cunoștea drumurile, era condus ulterior și trecea frontiera cu Belgia dimineața la prima oră, înainte să se dea alarma”, a adăugat sursa citată.

Tranzitând Germania, Austria, Ungaria, „marfa” marca Massey Ferguson, New Holland sau Deutz-Fahr era negociată la „prețuri frumoase” în România. Anchetatorii de la Versailles au descoprit cu ajutorul Serviciului Tehnic de Cercetare Judiciară și Documentare (STRJD) al Jandarmeriei de la Rosny-sous-Bois, peste 25 de astfel e „raiduri” începând din 2010. Amploarea aceste filiere internaționale a fost stabilită cu ajutorul Oficiului Central de luptă împotriva infracțiunilor itinerante (OCLDI) și atașatului pentru securitate internă din România, mai precizează publicația.