Pentru 600 de lei, un medic psihiatru a prescris 6840 de comprimate de metadonă unui toxicoman

Publicat: 18 11. 2014, 15:41

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) București l-au reținut marți pe medicului Cristian Gheorghe Bellu Bengescu și au cerut judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul București arestarea preventivă a acestuia, pe o perioadă de 30 de zile, pentru prescriere de droguri de mare risc, în formă continuată.

„Din materialul probatoriu administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că, în scopul obținerii de foloase materiale necuvenite, inculpatul Bengescu Bellu Cristian Gheorghe, în calitate de medic și în cadrul unei unități medicale, a prescris unui pacient, într-o perioadă de 27 de zile, un tratament de substituție cu droguri de mare risc în cuantum de 6840 de comprimate Sintalgon de 2,5 mg, deși tratamentul necesar pacientului, conform fișei medicale, era în cuantum de 2280 de comprimate pentru o perioadă de 30 de zile”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă.

Bengescu ar fi primit în schimbul rețetei eliberate suma de 600 de lei, respectiv 300 de lei în 11 noiembrie și 300 de lei în 17 noiembrie. În ziua în care a primit a doua tranșă de bani, medicul a fost prins în flagrant, imediat după ce a prescris mai multe comprimate de Metadonă – Sintalgon.

Comprimatele de Metadonă – Sintalgon sunt folosite în cazul tratamentului pentru dependența de heroină, decontat din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Procurorii susțin că prin prescrierea fără a fi necesară din punct de vedere medical, „substanța a fost deturnată din circuitul licit”.

Cristian Bellu Bengescu este unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri din România, specialist în toxicomanii, psihanaliză și sexologie. El lucra într-un cabinet de la Policlinica Apaca din Sectorul 6, după ce a condus centrul pentru toxicomani din Spitalul Clinic „Alexandru Obregia”.