Pentru un credit de 100 de milioane de euro Primăria Sectorului 4 a angajat servicii de consultanță de 2 milioane de euro

Redactor:
Maria Manoliu
Pentru un credit de 100 de milioane de euro Primăria Sectorului 4 a angajat servicii de consultanță de 2 milioane de euro
Primăria sectorului 4 va împrumuta 100 de milioane de euro, pe o perioadă de 20 de ani, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru reabilitarea termică a 500 de blocuri.

Primăria sectorului 4 va împrumuta 100 de milioane de euro, pe o perioadă de 20 de ani, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru reabilitarea termică a 500 de blocuri, conform datelor oficiale.

Primarul sectorului, Cristian Popescu Piedone, a angajat o firmă privată care, pentru două milioane de euro, îi oferă consultanță în negocierile cu bancherii de la BEI. Firma TUD Business Consulting SRL a încheiat cu Primăria sectorului 4 un acord cadru pe patru ani în urma unei licitații accelerate restrânse, la care a participat singură.

Inițial, valoarea estimată a acordului cadru a fost, potrivit site-lui guvernamental de licitații, de 8 milioane de lei fără TVA iar după derularea licitației valoarea finală a ajuns la 7,9 milioane de lei fără TVA. Contractul a fost atribuit pentru „servicii de consultanță pentru negocierea unui contract de finanțare externă cu Banca Europeană de Investitii, în vederea realizării Programului multianual de reabilitare termică a blocurilor de locuințe, de pe raza sectorului 4 al Municipiului Bucuresti, în perioada 2011-2013”.

Piedone: Firma de consultanță va primi doar 200.000 de euro

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a declarat pentru gândul că deși a fost încheiat acordul cadru, respectiv în ciuda contractului deja semnat, firma de consultanță nu va primi decât 200.000 de euro.

„Creditul de 100 de milioane de euro a fost aprobat în vară de Consiliul Local al sectorului 4. Banca Europeană de Investiții nu ne-a aprobat decât 60 de milioane de euro. În aceste condiții firma de consultanță va primi doar 200.000 de euro. Banii au fost împrumutați pentru reabilitarea termică a 500 de blocuri din sectorul 4 și pentru alte investiții. Pentru blocurile sociale, dacă consilierii locali vor aproba, partea asociațiilor va fi suportată de Primăria sectorului 4”, ne-a declarat primarul.

Piedone speră ca cei 60 de milioane de euro să intre în contul Primăriei sectorului 4 cel mai târziu în luna februarie 2012. „Numai după ce am banii în cont firma de consultanță va fi plătită”, a mai precizat Piedone.

Pe ce servicii dă primăria lui Piedone 2 milioane de euro

Biroul de presă al Primăriei sectorului 4 ne-a enumerate servicile oferite de firma de consultanță pentru primi, conform contractulu, două milioane de euro.

Pe lângă consultanța financiară în vederea obținerii împrumutului de 100 de milioane de euro, SRL-ul TUD Business Consulting mai asigură servicii de monitorizere aferente împrumutului, consultanță financiară pentru un împrumut intern în valoare de 30 de milioane de euro și un altul de 20 de milioane de euro consultanță pentru restructurarea unui împrumut de 24 de milioane de euro și consultanță pentru accesarea de fonduri nerambursabile.

Onțanu se împrumută la BEI tot de 60 de milioane de euro

La sfârșitul lunii septembrie, Consiliul Local al sectorului 2 l-a împuternicit pe primarul Neculai Onțanu să împrumute de la BEI 60 de milioane de euro. Creditul va fi luat tot pentru reabilitrea termică a blocurilor, dar și pentru alte lucrări de investiții.

Împrumutul de la BEI va fi returnat în 20 de ani cu o perioadă de grație de patru ani. Potrivit deciziilor Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, Primăria sectorului 2 a luat până acum trei credite. Primul a fost luat în anul 2005, în valoare de 265 de milioane de euro. Al doilea credit a fost obținut în 2007 și a fost în valoare de 135.642.000 de lei. Tot în 2007, Primăria sectorului 2 a mai împrumutat încă 98 de milioane de lei. Banii din credite au fost folosiți pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, reabilitarea unităților de învățământ, construcția Pieții Obor, a noului sediu al primăriei dar și pentru refinanțarea datoriei publice.

Oprescu vrea și el un credit de 800 de milioane de euro

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut Consiliului General al Municipiului București să-i aprobe un împrumut intern sau extern în valoare de 800 de milioane de euro.

Banii ar urma să fie utilizați pentru achitarea în avans a emisiunii de euro-bonduri în valoare de 500 de milioane de euro, împrumut contractat de fostul primar general Adriean Videanu, și pentru investiții. Deocamdată consilierii municipali au refuzat să aprobe creditul pentru că primarul general n-a specificat în proiectul de hotărâre pe ce investiții se vor utiliza cei 300 de milioane de euro.

Inchide