PERCHEZIȚII DNA la Ministerul Educației. Secretarul general adjunct Gabriel Ispas ar fi implicat în dosar. Ce spune Ministerul Educației. UPDATE

Publicat: 13 10. 2014, 17:55
Actualizat: 03 09. 2019, 21:12

Surse judiciare au declarat luni, pentru MEDIAFAX, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție ridică documente în legătură cu un proiect POSDRU derulat de Ministerul Educației, calculatoarele pe care sunt documentele aferente proiectului, precum și alte mijloace de stocare a datelor.

UPDATE 2 Gabriel Ispas, secretarul general din Ministerul Educației, a declarat că toate documentele din proiectul privind ajutorarea copiilor  defavorizați să meargă la școală se află la echipa de management condusă de Pașa Policov.

Întrebat dacă documentele din proiect au fost realizate după terminarea proiectului, Ispas a declarat că „dacă acest lucru este adevărat, și dacă s-ar fi făcut o asemenea operațiune, atunci este treaba anchetatorilor să găsească acea persoană. Eu personal am cerut către colegii mei de la minister să pornească procedura de cereri finale de rambursare pentru a crește gradul de absorție pentru banii europeni”.

Secretarul general a declarat că nu este vizat deloc de ancheta DNA și că proiectul pentru care se realizează ancheta s-a desfășurat în perioada 2008-2011, cu prelungire de plată până în 2012.

UPDATE 1: Surse apropiate anchetei au declarat ziariștilor că unul dintre responsabilii de la Ministerul Educației care ar fi implicați în programul pentru aducerea la școală a copiilor din mediile defavorizate este Gabriel Ispas, în prezent secretar general din Ministerul Educației.

UPDATE: Ministerul Educației a trimis un comunicat de presă prin care arată că „își manifestă întreaga deschidere și cooperare cu anchetatorii, în vederea clarificării întregii situații și descoperirii eventualelor nereguli înregistrate în activitatea din trecut a instituției”

„Ministerul Educației pune la dispoziție toate documentele necesare pentru a face lumină în cazurile care ridică suspiciuni. Ministerul susține lupta împotriva corupției și va face toate demersurile necesare pentru ca eventualele semne de întrebare în privința derulării unor proiecte să fie lămurite”, se arată în comunicarea de la Ministerul Educației.

Potrivit surselor citate, este vorba despre derularea proiectului POSDRU „Toți la grădiniță, toți în clasa I. Programe integrate pentru creșterea accesului la educație și a nivelului educațional al copiilor din comunități defavorizate, cu precădere romi, în anul 2008 – 2009”, din cadrul Axei prioritare 2 Învățare pe tot parcursul vieții – Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii. Asistența financiară nerambursabilă a acestui proiect este de 15.929.018 lei, iar valoarea totală este de 18,5 milioane de lei.

În acest caz a fost începută urmărirea penală in rem, până în prezent nicio persoană nefiind pusă sub învinuire. Anchetatorii au indicii că nu ar exista documente justificative pentru cheltuielile efectuate în cadrul acestui proiect și pentru cererea de rambursare depusă. Mai mult, procurorii ar avea indicii că în prezent sunt refăcute documentele aferente proiectului, susțin sursele citate.