Permis de zece lire sterline pentru fumat în Marea Britanie

Publicat: 15 02. 2012, 11:57
Actualizat: 26 07. 2012, 18:34
Britanicii care vor să fumeze ar putea fi nevoiți să plătească o taxă de zece lire sterline dacă propunerea asociației guvernamentale Health England va fi acceptată, informează, sâmbătă, BBC News.

Britanicii care vor să fumeze ar putea fi nevoiți să plătească o taxă de zece lire sterline dacă propunerea asociației guvernamentale Health England va fi acceptată, informează, sâmbătă, BBC News. Liderul asociației, profesorul și consilierul guvernamental Julian Le Grand, a declarat, pentru BBC, că sub noua legislație nimeni nu ar putea cumpăra țigări fără permis și că acest lucru ar duce la un număr mare de oameni care s-ar lăsa de fumat.

Grupul Forest, care apără drepturile fumătorilor, a reacționat, însă și a caracterizat ideea ca fiind "scandaloasă", având în vedere taxele pe care fumătorii trebuie oricum să le plătească. Le Grand a mai spus că banii strânși din plata permiselor ar fi donați Serviciului Național de Sănătate (NHS). Profesorul a adăugat că 70 la sută dintre fumători ar dori să se lase, așa că ar trebui să li se îngreuneze accesul la țigări, acest lucru fiind de ajutor și pentru ei. Reprezentanții grupului Forest au replicat însă că legea ar însemna "o formă suplimentară de taxare, când prețul tutunului a ajuns deja la un nivel record".

O purtătoare de cuvânt a NHS a spus că nu exclude ca o asemenea propunere să fie adoptată în vederea noului val de legi pentru controlul consumului de tutun.