Peste 10.000 de localități din România vor avea internet GRATUIT. Lista completă a zonelor înscrise în programul european

Publicat: 06 04. 2018, 22:42
Actualizat: 28 03. 2019, 05:48

Uniunea Europeană (UE) vrea să promoveze accesul gratuit la Wi-Fi pentru toți cetățenii și vizitatori în spațiile publice, cum ar fi parcuri, piațete, instituții publice, librării, centre de sănătate și muzee din toată Europa. Până în 2020, 120 milioane de euro din bugetul UE vor fi alocate pentru finanțarea echipamentelor necesare furnizării de servicii Wi-Fi publice gratuite, în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și din Norvegia și Islanda, potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în România.

„Toți vor beneficia de conexiune la internet, iar asta înseamnă că nu contează unde locuiești sau cât câștigi. Astfel, ne propunem să echipăm fiecare localitate și fiecare oraș cu acces gratuit la Wi-Fi în jurul centrelor publice până în 2020”, se arată într-o declarație a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care apare pe site-ul www.wifi4eu.eu.

De pe 20 martie a început înregistratea pe site-ul prin care localitățile pot beneficia gratuit de internet fără fir. Primele cereri de finanțare vor putea fi depuse, începând cu mijlocul lunii mai a acestui an, iar localitățile înregistrate vor putea solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WIFI4EU, ce vor fi distribuite pe baza principiului „primul sosit, primul servit”, precizează Reprezentanța Comisiei Europene în România.

„Localitățile vor putea utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieții publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localități. Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public”, conform sursei citate.

Lista localităților care s-au înscris în programul WiFi4EU poate fi accesată la https://www.wifi4eu.eu/#/list-municipalities