Peste 150.000 de refugiaţi ucraineni au părăsit ţara în ultimele zile

Publicat: 27 02. 2022, 08:31
Actualizat: 27 02. 2022, 10:31
Foto: Profimedia

Un număr de peste 150.000 de persoane au plecat din Ucraina din cauza violenţelor ruseşti, a anunțat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

„Mai mult de 150.000 de refugiaţi ucraineni au trecut acum în ţările vecine, jumătate dintre ei în Polonia, iar mulţi în Ungaria, Moldova, România şi dincolo de acestea”, a spus el.

„Deplasările din Ucraina sunt, de asemenea, în creştere, dar situaţia militară face dificilă estimarea cifrelor şi furnizarea de ajutor”, a mai spus Grandi într-un tweet.

Forţele ruse au acum în Ucraina „zeci de mii” de militari, potrivit unui înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA. Rusia a comasat peste 150.000 de militari în jurul Ucrainei, a adăugat el. În afara unităţilor de luptă, există şi unităţi pentru logistică şi alte misiuni.

Ruşii au în prezent „peste 50% din forţele lor de luptă comasate pe teritoriul ucrainean”, a menţionat într-un briefing oficialul de la Pentagon al cărui nume nu este menţionat.

„Cred că este în regulă să presupunem că vorbim de zeci de mii, dar nu voi intra în detalii”, a adăugat el, potrivit unei transcrieri puse la dispoziţie de Pentagon.