Peste 300 de români, înșelați prin metoda „caritas unguresc”. Poliția face percheziții în București, Cluj și Harghita

Publicat: 16 11. 2015, 09:27

Zeci de polițiști din cadrul Poliției Județene Prahova fac, luni dimineață, opt percheziții domiciliare în București, Cluj-Napoca și Miercurea Ciuc, într-un dosar de înșelăciune, camătă, delapidare și desfășurarea fără drept de activități specifice instituțiilor de credit, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform unui comunicat dat publicității de Poliția Română, descinderile au loc într-un dosar care vizează activitatea unui grup infracțional format din cinci persoane.

Potrivit anchetatorilor, începând din luna iunie a acestui an și până în prezent, suspecții din acest dosar ar fi indus în eroare peste 350 de persoane, din județul Prahova și din județele limitrofe, prin metoda cunoscută sub denumirea de „caritas unguresc”.

Astfel, suspecții au înființat o societate comercială, prin intermediul căreia încheiau cu persoanele pe care le contactau așa-zise „contracte de asociere în participațiune”, în baza cărora firma se angaja să acorde împrumuturi financiare în schimbul achitării unor rate lunare, fără însă ca activitatea de creditare deghizată să fi fost autorizată de Banca Națională a României.

În multe dintre cazuri, persoanele care încheiau aceste contracte trebuia să achite în avans mai multe rate lunare, conform prevederilor contractuale, iar după achitarea acestor rate împrumuturile promise nu mai erau acordate.

Anchetatorii au estimat până în prezent un prejudiciu de peste 350.000 de lei în acest dosar.

Polițiștii care desfășoară perchezițiile vor duce la audieri, la sediul Poliției Județene Prahova, cinci suspecți și alte 50 de persoane, martori în acest dosar.