PF Daniel anunță aprobarea unui plan strategic pentru creșterea calității educației religioase

Publicat: 02 07. 2015, 19:36

În aceeași ședință, Sfântul Sinod a acordat binecuvântarea sa pentru înființarea Asociației Profesorilor de Religie care are ca scop principal promovarea valorilor creștine și a religiei ca disciplină școlară în învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional din România.

Totodată, profesorii câștigători ai Concursului național de materiale didactice, intitulat „Educația religioasă – între tradiție și actualitate”, care s-a încheiat recent, vor fi implicați în realizarea unor ghiduri pentru disciplina religie la clasele a II-a, a III-a și a IV-a. În același timp un colectiv de autori cu experiență în domeniu urmează să elaboreze un ghid pentru autorii de manuale, a adăugat Patriarhul BOR.

Referitor la desfășurarea înscrierii elevilor pentru a frecventa ora de religie, PF Daniel a spus că apreciază în mod deosebit implicarea laicilor, respectiv a jurnaliștilor, dar și a Asociației Părinți pentru Ora de Religie.

El a mai spus că Legea pentru modificarea art.18 din Legea educației naționale nr.1/2011 corespunde textului convenit de Consiliul Consultativ al Cultelor din România.

Curtea Constituțională (CC) a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educației naționale privind obligația unei cereri pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituțional, oficiali ai CC precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui depusă de cei care vor să studieze disciplina.

Astfel, în martie, peste 90% dintre elevi s-au înscris la ora de religie, iar în mai Parlamentul a adoptat Legea pentru modificarea art.18 din Legea educației naționale, în acord cu decizia CC.