Pictorul Sorin Ilfoveanu va primi titlul de cetățean de onoare al Capitalei

Publicat: 13 08. 2020, 12:20
Actualizat: 06 04. 2021, 17:13

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat conferirea titlului de cetățean de onoare al Capitalei pictorului Sorin Ilfoveanu. 

Sorin Ilfoveanu este un pictor și desenator român în vârstă de 74 de ani, recunoscut în țară și peste hotare.

În ședința de astăzi a CGMB, membrii au votat să confere titlul de cetăţean de onoare al Capitalei pentru Sorin Ilfoveanu. 

Cine este Sorin Ilfoveanu

Sorin Ilfoveanu a urmat în perioada 1953-1964 cursurile liceului „I. Brătianu” în Pitești și, ulterior, în perioada 1964-1970, cursurile Universității de Artă din București la clasa maestrului Corneliu Baba.

Din 1971 Ilfoveanu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

În anii `90, Ilfoveanu a fost șef al catedrei de pictură din Universitatea de Arte București, în perioada 1996-2000 a fost decan al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Artă din București și în 2004-2006 a fost rector al Universității Naționale de Arte din București.

„Pânzele lui Sorin Ilfoveanu sunt dominate de reprezentări care iau în considerare atracția umană pentru schimbarea aparențelor.

Femeia din creația artistului trimite spre tinerețe și mister, spre matricea energiilor și reveria perioadei de gestație. Chipul și trupul ei caută trăirilele materne, artistul urmărind normalizarea bioritmurilor ori depășirea dizarmoniilor din timpul gestației. Visul intrauterin – parcă inspirat de acela al lui Salvador Dali – este obsesiv și se conjugă cu experiența reală din timpul gestației. Invocarea păsării în locul fătului exprimă o perspectivă pozitivă: ea e mesajul voinței divine. Numeroasele conotații erotice par să reflecte eternitatea, originile, vocația maternală a femeii. Ca orice visător incurabil, Sorin Ilfoveanu revine mereu la geneză, la o ea-simbol, la mama ca expresie a vieții. E în aceste reprezentări o încercare de a deriva inderivabilul, o psihologie ce vrea să probeze natura omului în complementaritatea ipostazelor sale. În asemenea ocazii, artistul dezvăluie importanța culturii interioare.

Desenele artistului arată preocuparea pentru eul profund, eliberat de prejudecăți și așază mai presus de timpuri și spații”, spune Victor Neumann, istoric și filozof al culturii, despre opera lui Ilfoveanu.