Plata defalcată a TVA, la pachet cu „facilități fiscale”. Când ar urma să intre în vigoare

Publicat: 30 08. 2017, 19:37

„Plata defalcată a TVA – un mecanism care este introdus pentru a crește gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piață între toți agenții economici, pentru că astăzi există o diferență mare între cei care nu plătesc TVA-ul și îl folosesc în alte scopuri și cei care sunt de bună credință și fac aceste plăți. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, obligatoriu de implementare, cu un termen opțional de 1 octombrie”, a declarat Ionuț Mișa, miecuri, în debutul ședinței de Guvern.

Potrivit ministrului de Finanțe, companiile care vor opta pentru introducerea sistemului de plată defalcată a TVA începând cu data de 1 octombrie vor beneficia de facilități fiscale, însemnând o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente.

„Pentru cei care optează cu data de 1 octombrie vor avea niște facilități fiscale (…) Am extins termenul să fie o perioadă suficientă pentru a implementa această metodă (…) Oferim facilități fiscale pentru cei care optează pentru acest sistem până la data de 1 ianuarie 2018, vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente. Pentru cei care nu au obligațiile fiscale la zi, dacă le achită reprezentând TVA-ul declarat la zi, beneficiază de scutirea de penalități. S-au acoperit și cerințele partenerilor sociali astfel încât să fim siguri că nu creăm un dezechilibru în piață, din acest punct de vedere”, a mai spus ministrul de Finanțe.