Plata prin telefonul mobil ia avans în statele africane, în timp ce în România doar 1% din populația a achitat o factură prin SMS

Publicat: 14 05. 2012, 19:33
Actualizat: 14 05. 2012, 19:33

Trei sferturi dintre statele care folosesc cel mai des plata prin telefonul mobil sunt din Africa, în vreme ce în România doar 1% din populație a folosit în 2011 acest sistem de plată, reiese dintr-o analiză a Băncii Mondiale, citată de publicația The Economist.

Studiul arată că dintre cele 20 de state în care peste 10% din populație a folosit anul trecut telefonul mobil pentru a efectua plăți, 15 sunt din Africa. În contrast, în statele cu un sistem financiar mai dezvoltat, procentul adulților care practică plata prin mobil este cu mult mai mic – 1% în Brazilia sau Argentina. În Kenia, Sudan sau Republica Gaboneză, peste jumătate din populație au folosit „banii mobili”.

Majoritatea tranzacțiilor prin telefonul mobil au o valoarea mică, notează sursa citată. În statele africane, comercianții din piețe, spre exemplu, folosesc plata prin telefonul mobil pentru a cumpăra de la fermieri chiar și un singur sac de făină de porumb.

Foto: The Economist