Poluare pe Someșul Mic. Autorități: „A fost un accident”

Publicat: 10 08. 2013, 01:24
Actualizat: 23 03. 2019, 18:25

O poluare accidentală cu produse petroliere s-a produs pe Someșul Mic, în municipiul Cluj-Napoca. Substanțele au provenit de la platforma Carbochim, iar reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au intervenit pentru a limita efectele acestora cu materiale petroabsorbante.

Conducerea Carbochim a fost convocată la fața locului de către autorități, iar în continuare „se realizează procedurile legale specifice în vederea stabilirii responsabilităților în producerea evenimentului și aplicării măsurilor legale și de recuperare a cheltuielilor ocazionate de gestionarea fenomenului”, potrivit unui comunicat al Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa.

Specialiști spun că, din datele de care dispun până la această oră, efectul poluării este unul local și să debitul Someșului Mic a fost destul de ridicat pentru ca substanțele să fie diluate.

Aceștia susțin, de asemenea, că nu s-a semalat mortalitate piscicolă.

Carbochim este unul dintre cei mai mari producători de abrazive profesionale din țară, fabricând printre altele, corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic sau elastic, discuri abrazive de debitare și abrazivi pe suport de hârtie sau pânză utilizați în prelucrarea lemnului, a metalelor și a sticlei.