Predoiu: În cazul fondurilor europene, este vorba nu doar de corupție, ci și de delăsare, dezinteres

Publicat: 03 05. 2012, 17:54
Actualizat: 03 05. 2012, 20:11

Ministrul demis al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că în cazul fondurilor europene, toți miniștrii din domeniu au vrut să accelereze procesul, dar nu s-a putut pentru că undeva în aparat ceva se oprește, nu neapărat legat de corupție, ci și de delăsare și dezinteres.

Cătălin Predoiu a spus că nu este niciun dubiu, cel puțin în ceea ce îl privește, că toate guvernele care s-au succedat și toți miniștri care au avut responsabilități în domeniul fondurilor europene au încercat și au vrut să accelereze acest proces, „dar totuși nu se poate”.

„De ce? Pentru că undeva, în aparat, ceva se oprește. Și nu e neapărat corupție întotdeauna. Este și delăsare, este și dezinteres, este și inconștiența faptului că acest domeniul al fondurilor comunitare este unul crucial pentru România, nu numai din punct de vedere simbolic, dar și din punct de vedere general-politic. Comisia Europeană și statele europene privesc la ce se întâmplă cu fondurile comunitare și ele înțeleg că dacă acestea nu sunt absorbite, decalajul dintre România și alte state membre crește în loc să se apropie”, a spus Cătălin Predoiu, la conferința „Transparency and Business – Transparența și mediul de afaceri”, organizată de Camera de Comerț Româno-Germană, Ambasada Germaniei și de agenția Mediafax.

În opinia demnitarului, administrația reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă statul român.

„Dacă administrația este funcțională și bazată pe integritate, atunci nu o să avem corupție în societate. (…) Aș putea spune că în acest moment modul în care funcționează administrația, și mă refer la administrația de mijloc și la cea locală, este un adevărat obstacol în dezvoltarea României”, a precizat Cătălin Predoiu.

Transparența și mediul de afaceri, experiența Justiției în România și Germania, experiența companiilor cu sectorul public în Germania și România, informații practice legislative pentru companii sunt teme ale conferinței „Transparency and Business – Transparența și mediul de afaceri”, organizată de Camera de Comerț Româno-Germană, Ambasada Germaniei și Agenția de presă Mediafax.