Presa internațională: România, țara unde bebelușii mor pentru că medicii nu lucrează fără mită

Jurnaliștii de la The Independent scriu despre cum un doctor român, Cătălin Cârstoveanu, se luptă să salveze viața fiecărui copil care ajunge în secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți pe care acesta o conduce la Spitalul Marie Curie din București.

Un reportaj despre un medic român, Cătălin Cîrstoveanu, publicat de Associated Press, a fost preluat în ultimele ore de publicații precum The Independent, Salon.com sau Atlanta Journal.

Jurnaliștii de la The Independent scriu despre cum doctorul „cruciat” se luptă să salveze viața fiecărui copil care ajunge în secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți pe care acesta o conduce la Spitalul Marie Curie din București. Mulți dintre bebelușii aflați aici suferă de malformații cardiace grave, care pot fi operate în primele ore de la naștere.

Ca să-i supraviețuiască copiii, Cîrstoveanu pleacă cu ei, intubați și cu perfuzii, pe curse low-cost, spre clinici din Europa de Vest, pentru a fi operați și a putea să trăiască.

Asta a făcut și săptămâna trecută medicul român, scrie AP, pentru Cătălin, un copil de doar 13 zile, care a fost transportat în Italia pentru o operație. Intervenția lui a fost un succes, însă două zile mai târziu, un alt bebeluș, de trei săptămâni, pe care doctorul Cîrstoveanu l-a dus la clinica din Italia, avea să moară înainte de operație.

Associated Press scrie că doctorul se luptă de unul singur împotriva unei „culturi a corupției în România, unde medicii cer șpagă că să salveze copiii, iar așternuturile de  spital se schimbă doar dacă asistentele primesc bani”.

Cum merge bursa șpăgii în spitalele din România

„Corupția este unul dintre motivele pentru care rata mortalității infantile în România este dublă față de media UE, unul dintre o sută de copii murind înainte să împlinească un an”, mai scrie AP. „Să fim sinceri, corupția este atât de adânc înrădăcinată în sistem, încât este foarte dificil să o eliminăm”, avea să recunoască și ministrul Sănătății, Ladislau Ritli.

Foto: AP

Bursa șpăgii e subiect obișnuit de discuție în spital printre pacienții unei țări care e membră a UE”, scrie Associated Press. Chirurgii pot obține sute de euro și chiar mai mult pentru o operație, în timp ce anesteziștii câștigă aproximativ o treime din sume, în funcție de cât își poate permite un pacient. Asistentele iau echivalentul a câțiva euro de fiecare dată când le dau bolnavilor medicamente. Cultura mitei, sau „plata informală”, așa cum mai este cunoscută, este acceptată tacit, notează sursa, citând raportul Băncii Mondiale, potrivit căruia în România, în 2005, se dădeau șpăgi de 750.000 de euro pe zi.

Un doctor – un Dumnezeu

Într-un sistem măcinat de corupție însă, Cătălin Cîrstoveanu „este mai mult decât un erou – este un Dumnezeu pentru noi și copii”, scriu jurnaliștii străini, citându-l pe Gheorghe Melișoiu, 28 de ani, tatăl băiețelului de 13 zile tratat în Italia. „Dacă ar exista mai mulți ca el, multe vieți ar fi salvate”, spune bărbatul, care taie lemne într-un sat din Argeș, despre medicul care zboară săptămânal cu bebelușii, pe curse low-cost, încercând să le salveze viața, la clinici din Austria, Germania și Italia.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți, este unul dintre inițiatorii proiectului de înființare a departamentului cardiochirurgie pediatrică de la Marie Curie

Cu toate acestea, scriu jurnaliștii, copiii ar putea fi operați la București, la spitalul „Marie Curie”, unde există de mai bine de un an un departament de cardiochirurgie pediatrică ce stă cu lacăt pe ușă: „Dacă ar fi fost făcută în România, în secția de cardio chirurgie de la Marie Curie, operația lui Cătălin, bebelușul operat în Italia, ar fi costat 2.000 – 3.000 de euro, fără șpagă”, scrie Associated Press.

„Dar statul român plătește de 10 ori mai mult pentru această intervenție în Italia, unde costă între 20.000 și 30.000 de euro”, notează sursa. Deși centrul a fost înființat cu bani de la sponsori și cu bani de la stat, Ministerul Sănătății nu pare a fi interesat de ziua în care unitatea va începe să funcționeze.

Motivele reale pentru care secția de caridochirurgie de la Marie Curie e închisă

„Dar soarta tragică a copiilor români nu e un subiect nou”, scriu jurnaliștii de la The Independent. Publicația notează că, la un sfert de secol după ce toată lumea a aflat despre „orfelinatele lui Ceaușescu”, iese la iveală o nouă poveste cutremurătoare despre copiii din România. „De această dată, ei sunt victimele corupției endemice”, notează The Independent, iar deficiențele unei țări sunt din nou văzute prin ochii celor prinși într-o rețea coruptă.

„Oficial, secția de cardiochirurgie de la Marie Curie nu s-a deschis pentru că nu s-au ocupat posturile, dar motivul real e altul”, scrie AP. Potrivit agenției de presă, „doctorul Cîrstoveanu a interzis personalului să primească mită. Din acest motiv, doctorul lucrează de unul singur și pierde zile întregi pe drumurile cu avionul, către clinicile din Occident”.

Secția de cardiochirurgie pediatrică reprezintă o investiție de 3,5 milioane de euro. Potrivit dr. Cîrstoveanu, în România, 1.000 de copii se nasc anual cu malformații cardiace

Medicul însă, explică pentru gândul, că e vorba de mai multe aspecte, care țin de birocrație, pe de-o parte, de calitate umană și profesională a celor care vor lucra în cadrul secției, pe de alta, dar și de bani. „Ne-am propus să fie un centru de calitate: să aducem oameni care au  profil moral și profesional deosebit, să operăm toți copiii, în ordinea urgențelor și nu a intereselor, să  rezolvăm toate problemele, iar cele care nu pot fi rezolvate aici să le trimitem fără discriminare în altă parte și să se lucreze fără alte plăți. Discuțiile noastre au fost cum poate fi folosită legea să-i putem ajuta pe cei care vin din alte țări și pe cei care se vor dedica muncii aici de dimineața până seara”.

Specialistul vorbește despre hibele sistemului, precum imposibilitatea de a oferi bonusuri asistentelor, infirmierelor și medicilor rezidenți care lucrează în secția lui – „prin intermediul fundațiilor și asociațiilor”, dar și despre salariile mici pe care medicii le primesc la angajare. Doritori să lucreze la Marie Curie sunt mulți, parte dintre ei specialiști de renume în străinătate. Ca să vină în țară trec prin furcile caudine ale reexaminărilor și se angajează  pe un salariu echivalent cu 400 de euro.

Ministrul Sănătății vorbește despre „salarii decente”

„Cum să vină medici anesteziști când în afara țării au un salariu de 10 ori mai mare decât în țară? Cum să facă gărzi, când în spitalul nostru o gardă înseamnă 30 de euro și în spitale private este între 200 și 400 de euro, iar  în Anglia, de exemplu, o gardă este 1000 de euro? Practic, aici diferența nu e de 10 ori mai mică, ci și de 30 de ori, cum e în cazul gărzilor”, se întreabă doctorul Cîrstoveanu.

Deziluzionați, medicii români au plecat din România, care alocă doar 4% din PIB pentru sănătate. Anul trecut, 2.800 de medici – descurajați de sistemul de sănătate învechit  și corrupt și de salariile mici au plecat să lucreze în Europa de Vest, scrie AP, citând datele Colegiului Medicilor din România. „Acum culegem rezultatele”, spune Cârstoveanu pentru gândul.  „Cei mai mulți au spus Nu acestei umilințe – de a vedea cum aleargă pacientul după ei ca să le dea un million în buzunar. Au plecat și continuă să plece. Îi înțeleg, îi apreciez pentru tăria lor morală și că sunt gata să sacrifice aproape tot ce era sentimental în viața lor. Acum culegem rezultatele. Iar noi suntem printre cei care suferim acum în centrul nostru”.

„Ideal, dacă ar avea salarii decente, nimeni nu ar fi tentat să accepte plăți informale”, declară șeful Sănătății, citat de agenția de presă. „Și populația ar fi educată astfel încât oamenii să creadă că aceasta nu este singura modalitate de a obține asistență medicală corespunzătoare”, a mai spus Ritli.

Chiar și în acest context sumbru, scrie AP,  „există semne că medicii se mobilizează pentru a face lucrurile mai bine. Anca Mandache, chirurg cardiolog, a lăsat cariera din Franța pentru a-și oferi serviciile secției de chirurgie cardiacă de la Marie Curie, acceptând o zecime din salariul anterior. Iar interes pentru a lucra în această clinică există și din partea altora”, conchide AP.

 

 

Inchide