Primarul din Năvodari, condamnat definitiv la închisoare pentru dare de mită

Publicat: 19 02. 2016, 18:05
Actualizat: 19 02. 2016, 18:07

Magistrații Curții de Apel Constanța au desființat în parte sentința penală pronunțată de Tribunalul Constanța în aprilie 2014, care îl condamnase pe edilul din Năvodari la trei ani și șase luni de închisoare și, rejudecând, au dispus reducerea cuantumului pedepsei aplicate lui Nicolae Matei pentru comiterea infracțiunii de dare de mită la un an și 6 luni de închisoare, cu executare.

În cazul celui de-al doilea inculpat din dosar, Nicolae Vâlcu, Curtea de Apel a menținut condamnarea la un an de închisoare cu suspendare și a stabilit un termen de încercare de trei ani, termen compus din durata pedepsei la care se adaugă un interval de doi ani.

Decizia de vineri a Curții de Apel Constanța este definitivă.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie – octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofițer de poliție judiciară cu funcție de conducere(denunțător în cauză) să-i ofere protecție în anchetele penale care-l vizau și să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate și motivate politic. În schimb, la 18 octombrie 2012, edilul i-ar fi promis ofițerului de poliție două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piață de 46.160 de euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012.

„Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate, nu s-a plătit nici un ban. În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Nicolae Vâlcu, a dat, în fața notarului, o declarație care nu corespunde adevărului, susținând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând prețul achiziționării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în fața organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declarații mincinoase”, potrivit DNA.

Nicolae Matei este primar al orașului Năvodari din anul 2008.