Primul caz de gripă din acest sezon rece, înregistrat în București

Publicat: 15 12. 2014, 13:27

Bărbatul a fost diagnosticat cu virusul AH3 la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, însă nu a fost internat, pentru că nu prezenta o formă severă, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții CNSCBT.

Conform aceleiași surse, în intervalul 1-7 decembrie, numarul total al cazurilor de infecții respiratorii acute la nivel național a fost de 82.427, cu 14,4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă și cu 2,9% mai mic decât cel din aceeași săptămână a sezonului precedent (84.824).

Tot în săptămâna 1-7 decembrie, au fost înregistrate opt cazuri de infecții respiratorii acute severe, cu trei mai multe față de săptămâna precedentă și dublu față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

Tot până la 7 decembrie, în cadrul campaniei de imunizare gratuită contra gripei, au fost vaccinate 207.160 de persoane din grupele la risc.

Pentru această campanie, Ministerul Sănătății a cumpărat din străinătate 500.000 de doze.

Potrivit medicilor, vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea afecțiunilor respiratorii și a gripei.

În farmacii, o doză de vaccin antigripal costă aproximativ 30 de lei.