Procuror reținut după ce a fost prins luând mită 6.000 de euro pentru a interveni pe lângă un alt procuror

Publicat: 11 11. 2013, 11:04
Actualizat: 06 08. 2014, 05:09

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova îl cercetează pe magistratul Iacob Niculăiță pentru trafic de influență, în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă al DNA remis luni agenției MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, în luna noiembrie 2012, Iacob Niculăiță ar fi pretins 5.000 de euro de la o persoană, denunțătoare în cauză, lăsându-o să creadă că va influența procurorul de la Parchetul Tribunalului Olt care o cerceta pentru săvârșirea unei infracțiuni grave, astfel încât să nu dispună trimiterea acesteia în judecată.

În schimbul promisiunii intervenției pe lângă procurorul de caz, Iacob Niculăiță a primit, în luna decembrie 2012, 22.500 de lei (echivalentul a 5.000 de euro) de la denunțător, prin intermediul unui alt învinuit, a precizat DNA.

Anchetatorii îl mai acuză pe procurorul Iacob Niculăiță că, în octombrie 2013, a pretins de la denunțător, prin intermediul aceluiași învinuit, 6.000 de euro, „prevalându-se de o relație apropiată cu procurorul de ședință din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte a se administra probe în cursul cercetării judecătorești care să conducă spre reținerea de către instanță a altei situații de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu în vederea schimbării încadrării juridice a faptei, care să conducă la aplicarea unei pedepse cu suspendare față de denunțător”.

Procurorul Iacob Niculăiță a fost prins în flagrant, duminică, după ce a primit suma de 6.000 de euro de la denunțător.

Procurorii l-au reținut, luni, pe Iacob Niculăiță și urmează să ceară Curții de Apel Craiova arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție, acțiunea fiind sprijinită de SRI.