Procurorii fac cercetări la Curtea Constituțională, după ce o persoană a acuzat instituția de fals în înscrisuri publice

Publicat: 08 08. 2012, 22:15
Actualizat: 10 07. 2016, 16:22

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție fac cercetări la Curtea Constituțională, pentru stabilirea existenței unei infracțiuni de fals în înscrisuri publice, după ce o persoană fizică a făcut o plângere penală, pe adresa de email a Parchetului, a confirmat pentru gândul Ramona Bulcu, purtătoare de cuvânt a Parchetului.

Persoana care a făcut plângerea acuză adresele „contradictorii” trimise de Curtea Constituțională către Guvern și Monitorul Oficial.

Mai multe paragrafe cu conținut esențial pentru soarta referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu au dispărut din decizia finală trimisă de la Curtea Constituțională la Guvern și spre publicare în Monitorul Oficial. Este vorba despre actualizarea listelor electorale permanente și despre legile în baza cărora se stabilesc listele electorale.

Prima adresă către Guvern cerea reactualizarea listelor electorale permanente, însă Curtea ceruse de fapt furnizarea de către autorități a listelor electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfășurat referendumul de la 29 iulie (deci actualizate până la data de 29 iulie).

A doua omisiune a fost a unui paragraf întreg, în care se specifica faptul că listele electorale permanente pentru referendum se stabilesc în baza legilor de desfășurare a alegerilor prezidențiale și a referendumului. Acest lucru nu mai permitea eliminarea românilor plecați în străinătate de pe listele electorale, așa cum intenționa USL, pentru că legile respective spun că pe listele permanente se află toți românii cu drept de vot, peste 18 ani.

Lipsa celor două precizări, adoptate în ședința CCR, dar dispărute din textul redactat, au permis guvernului condus de Victor Ponta să demareze procedurile pentru un mini-recensământ care să reactualizeze listele electorale permanente și care să modifice astfel cvorumul necesar pentru demiterea lui Traian Băsescu, prin eliminarea de pe liste a aproximativ 1,5 milioane de cetățeni cu drept de vot.

Curtea Constituțională a fost nevoită să revină cu precizări suplimentare către Guvern și către Monitorul Oficial, pentru a rectifica erorile. Explicația oficială a judecătorilor de la Curte este că a fost vorba despre erori materiale, însă există suspiciuni că unul dintre judecători a dictat intenționat greșit textul către magistratul-asistent care a redactat textul deciziei finale a ședinței.