Ponta CEDEAZĂ: Nu mai facem mini-recensământul

Ponta CEDEAZĂ: Nu mai facem mini-recensământul
Publicat: 07/08/2012, 16:30
Actualizat: 08/08/2012, 16:20

Premierul Victor Ponta a cerut miniștrilor implicați să verifice rapid, prin „mijloace administrative”, dacă pe listele electorale permanente s-au aflat la data referendumului și persoane decedate sau fără cetățenie, arătând că un „mini-recensământ” nu mai poate fi organizat doarece „boicotul” continuă.

El a mai arătat că judecătorii Curții Constituționale nu au cerut Guvernului listele electorale permanente, deoarece acestea se află la Biroul Electoral Central, ci „listele electorale permanente actualizate conform dispozițiilor articolului 17 alineat 2 din Legea 3/2000”.

„Măcar să o scoateți pe Elodia de pe liste”

„Vă rog, domnilor miniștri, să procedați strict în conformitate cu solicitările Curții Constituționale. E foarte clar că ideea inițială a unui mini-recensământ nu poate funcționa, pentru că înțeleg că boicotul se continuă și în acest caz și atunci am avea tot rezultate false, din moment ce li se trântește ușa în nas oamenilor. Vă rog doar să verificați cât mai rapid posibil, prin mijloacele administrative pe care le aveți, dacă pe listele electorale permanente la 29 iulie 2012 s-au aflat persoane decedate, fără cetățenia română sau diverse alte cazuri prevăzute de lege. Dacă veți reuși, fără să-l supărați pe președintele suspendat, să îi scoateți de pe listă și pe generalul Pacepa și pe Elodia Ghinescu, nu poate fi decât în beneficiul și spre deliciul mass-media”, a spus Ponta.

Premierul a mai susținut că deplânge faptul că tocmai Traian Băsescu exercită presiuni asupra Curții Constituționale și a făcut din nou apel pentru încetarea acestor presiuni.

În 2 august, Curtea Constituțională anunța că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menționând că a primit date „contradictorii” privind listele electorale permanente.

O zi mai târziu, Curtea Constituțională a preschimbat din 12 septembrie în 31 august termenul pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului.

Curtea Constituțională a solicitat Guvernului ca până la 31 august să transmită listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfășurat refendumul din 29 iulie.

În 6 august, Curtea Constituțională a revenit cu o adresă către Guvern în care preciza că a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfășurarea referendului și listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie, nu „actualizarea listelor” de alegători.

Amânarea unei decizii privind referendumul a survenit datelor contradictorii transmise Curții în datele de 1 și 2 august, de către Serviciul de Evidență a Populației al MAI.

Șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, împotriva ofițerului de poliție fiind declanșată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, a anunțat, luni, Ministerul Public.

Sursa citată a precizat că în baza acestor liste electorale permanente actualizate în termenele și condițiile prevăzute de legislația în materie, privind numărul de 18.292.514 cetățeni cu drept de vot, s-a organizat și desfășurat referendumul național din 29 iulie pentru demiterea președintelui României.

Adresa comunicată Curții Constituționale în 2 august, conform căreia MAI nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, această atribuție revenind exclusiv Autorității Electorale Permanente, relevă „o îndeplinire defectuoasă cu știință a atribuțiilor de serviciu” din partea chestorului Manoloiu, cel care a semnat documentul transmis CC.

Prin această faptă a chestorului Manoloiu ar fi fost cauzată „o tulburare însemnată relațiilor sociale privind evidența persoanelor cu drept de vot și a au fost afectate acele relații sociale a căror normală desfașurare și dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcționarii publici sau alți funcționari”, spun anchetatorii.

În dimineața acestei zile Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
OMS a făcut cel mai crunt anunț al momentului. Nimeni nu ar fi crezut că...
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...