Procurorul general, despre MCV: Nu magistrații trebuie monitorizați, ci politicienii

Publicat: 09 01. 2017, 14:54
„Nu este ncesară nicio lege a amnistiei și grațierii, noi trebuie să combatem corupția, infracționalitatea, să reecuperăm bunurile însușite de infractori și alte asemenea acțiuni de competența cercetării penale”, a declarat Augustin Lazăr la ieșirea de la întrevederea cu ministrul Justiției, Florin Iordache. Acesta a precizat că discuțiile au vizat mai ales chestiuni legate de buget și resurse, iar cu referire la cazul lui Sebastian Ghiță a specificat că „dosarele concrete nu se discută cu ministrul Justiției”. 
 
Referitor la conflictul de interese, Lazăr a explicat că în acest moment există o lege referitoare la raporturile comerciale, o chestiune care ar trebui lămurită. „În rest, textul de lege este unul foarte bun, inspirat de legislația franceză, există o sinteză de practică judiciară care în ultimii ani a clarificat asta, în ce situație se poate afla cineva în conflict de interese”, a adăugat acesta. 
 
Întrebat despre posibilitatea ridicării MCV, procurorul general al României a răspuns că, din perspectiva sa, nu mai este nevoie în acest moment de o monitorizare a magistraților, arătând că, mai degrabă, politicienii sunt cei care ar trebui verificați: „Din punctul de vedere al magistraților, aș dori să vă spun că o monitorizare a acestora nu mai este necesară, dar ar fi necesară o monitorizare a politicienilor. Poate că există anumite persoane care ar dori să-și pună în practică agenda lor și există aceste lucruri care îi împiedică”, a declarat Lazăr. 
 
Acesta a mai specificat și că toate textele declarate neconstituționale ar trebui actualizate, în această categorie intrând și precizarea referitoare la interceptările realizate de SRI.