Proiectul pentru aprobarea procedurii de acreditare la prezidențiale a fost lansat în dezbatere de către AEP

Publicat: 23 08. 2019, 08:29

„Prin acest proiect de hotărâre se propun următoarele măsuri:

– stabilirea procedurii de acreditare a asociațiilor, fundațiilor și instituțiilor mass-media din România care pot desemna observatori interni sau reprezentanți mass-media;

– stabilirea procedurii de acreditare a observatorilor internaționali și a reprezentanților mass-media străine;

– stabilirea modelelor documentelor de acreditare;

– stabilirea modelele ecusoanelor observatorilor interni;

– stabilirea modelele ecusoanelor reprezentanților mass-media din România”, au transmis reprezentanții AEP, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Totodată, proiectul menționat stabilește că prevederile art. 47 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și dispozițiile art. 89 și art. 90 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare se aplică în mod corespunzător.

AEP mai prezicează că „proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul www.roaep.ro la data de 21 august 2019 și poate fi consultat la secțiunea Legislație electorală – Transparență decizională.
Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ menționat pot fi transmise la adresa de e-mail cabinetpresedinte@roaep.ro până la data de 2 septembrie 2019″, potrivit sursei citate.

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie.

Cetățenii români din străinătate pot vota, în primul tur al prezidențialelor, în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur pe 22, 23 și 24 noiembrie.

AEP a anunțat că, până joi, 11.144 de alegători din diaspora s-au înregistrat pentru votul prin corespondență. Numărul acestora l-a depășit pe al celor care au optat pentru a vota la secție.